Koronavirus

Korona virus pripada grupi virusa koji uzrokuju bolest u rasponu od blage prehlade (koje su najčešće) do teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS). Prvi put su izolovani 1962. godine i od tada do danas su dokazani kao prouzrokovači oboljenja kod sisara i ptica

Upišite vašu firmu

Vesti i informacije

Đilas: Srbija na respiratoru, predstavljamo konkretne mere za spas

Dragan Đilas, bivši gradonačelnik Beograda i predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) predstavio je predlog plana spasa Srbije nakon razarajućeg uticaja koronavirusa COVID-19.

Vučić: država sprema drugu tranšu ekonomske pomoći

Država će za jul i avgust za preduzetnike i sve radnike mikro, malih i srednjih preduzeća isplatiti 60 odsto od minimalca, odložićemo za još mesec dana plaćanje poreza i doprinosa i pokrećemo novi projekat “Moja prva plata”, najavio je predsednik Srbije nove mere u cilju suzbijanja ekonomske krize koju je izazvala pandemija virusa korona.

Vlada Srbije: 3.000 RSD za vakcinisane do 15. juna

U saopštenju se navodi da će svi građani Srbije koji prime makar i prvu dozu vakcine u Republici Srbiji do 31. maja imati pravo na finansijsku pomoć države u iznosu od 3.000 dinara

Vlada odobrila drugi paket ekonomskih mera

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici zaključak u vezi sa direktnim davanjima i fiskalnim pogodnostima privrednim subjektima u privatnom sektoru, koji se odnosi na drugi paket pomoći za privredu, sa ciljem ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti COVID-19.

Veliki uspeh: 70% stanovnika Evropske unije vakcinisano protiv kovida

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen objavila je da je 70% odraslih u Evropskoj uniji potpuno vakcinisano protiv koronavirusa, čime je evropski blok dostigao cilj koji je projektovan u januaru

Većina poslodavaca u Srbiji protiv povećanja minimalca

Samo 15% privrednika imalo je pozitivan stav prema rastu minimalne cene rada, u odnosu na 46%, koliko ih je prošle godine izrazilo spremnost.

UN u Srbiji: neophodna stalna i jasna komunikacija, kako bi se zaustavilo dalje širenje COVID-19 virusa u Srbiji

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) proglasio je pandemiju COVID-19 virusa 11. marta 2020. godine. Do sada je SZO-u prijavljeno oko 125. 000 slučajeva iz 118 zemalja i teritorija. Broj slučajeva prijavljenih van Kine je porastao 13 puta, a broj pogođenih zemalja se gotovo utrostručio

Ublažavanje mera: zelene pijace i mali preduzetnici počinju sa radom

Vlada Srbije je na današnjoj sednici donela odluku o ublažavanju nekih ranije donetih mera u vezi sa epidemijom koronavirusa. Nove mere su, navode, donete u skladu sa epidemiološkom situacijom i mišljenjem struke.

Treća doza vakcine od sutra

Dopunska, odnosno, treća doza vakcine protiv virusa korona počeće da se daje u Srbiji od sutra, 17. avgusta 2021. godine

TIME: najgora godina ikad

Tek peti put u istoriji, magazin TIME je precrtao svoju naslovnu stranicu i ovu godinu na izmaku proglasio „najgorom godinom ikada“

SZO: kako pravilno nositi maske [VIDEO]

Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji pripremila je tri kratka video-spota, koji savetuju kako da se zaštitimo od novog koronavirusa.

Svetski dan stanovništva, 11. jul

Pandemija Kovida 19 ubrzala je, barem privremeno, trend ka smanjenju nataliteta u Evropi

Stanovnici Srbije sa digitalnim kovid pasošima od sutra

Od subote, 1. maja, svi građani koji su vakcinisani će dobiti digitalni kovid sertifikat

Šta su PCR testovi

PCR je bio metoda amplifikacije segmenata DNK, a kasnije je razvijena i verzija koja amplificira RNK. Svrha PCR jeste da se stvori dovoljno genetičke sekvence koja bi se mogla detektovati i analizirati.

Srbiju očekuje ogroman ekonomski pad

Prema projekcijama Svetske banke, region Zapadnog Balkana ući će u recesiju u 2020. godini, čiji obim suštinski zavisi od dužine trajanja širenja epidemije COVID-19.

Speed 2.0 - Privredna komora pozvala sve privrednike u besplatan konsultanski program

Centar za digitalnu transformaciju Privredne komore Srbije poziva mikro, mala i srednja preduzeća da se prijave za besplatni konsultantski program Speed 2.0 koji je namenjen ublažavanju posledica izazvanih pandemijom Covid-19

Šoškić: plata od 900 evra kao propaganda

Profesor Ekonomskog fakulteta i bivši guverner NBS Dejan Šoškić kaže da je Srbija daleko od toga da je najuspešnija u regionu

SAD: odobren prvi kućni test za otkrivanje COVID-a

Konačno i u Sjedinjenim državama pozitivne vesti u vezi koronavirusa: Fajzerova vakcina će biti prosleđena medicinskim radnicima krajem nedelje, vakcine kompanije Moderna naredne nedelje i Agencija Food and Drug Administration (FDA) odobrila je prvi kućni test za otkrivanje ove opake bolesti

Prvi put u istoriji: cene nafte u minusu

Cene nafte u SAD-u srušile su se ispod nule prvi put u istoriji jer je potražnja za ovim energentom pala zbog pandemije koronavirusa.

Propušten termin i Potvrda o vakcinaciji: nove usluge na portalu eUprava

Od danas su na Portalu eUprava dostupne nove usluge vezane za vakcinisanje protiv COVID-19 „Propušten termin za vakcinaciju“ i „Potvrda o vakcinaciji“

Privredna komora Srbije ponovo aktivirala Kovid-19 info servis za privredu

Komora će na portalu objavljivati najvažnije vesti, saopštenja, odluke nadležnih organa i sve druge informacije važne za poslovnu zajednicu kako bi privrednici dobili obaveštenja i preporuke kako da zaštite posao i prilagode se uslovima poslovanja.

Preventivne mere zaštite od koronavirusa

Institut zа јаvnо zdrаvljе Srbiје "Dr Milаn Јоvаnоvić Bаtut" ističe vаžnоst primеnе ovih mеrа u cilju bolje zaštite od koronavirusa koji se pojavio i u Srbiji.

Preuzmite Digitalni zeleni sertifikat: potvrda o izvršenoj vakcinaciji

Od danas, svi građani Republike Srbije, mogu preuzeti Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji

Predstavljene ekonomske mere za pomoć privredi

Vlada Srbije objavila je program paketa mera koje za cilj imaju smanjivanje negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom koronavirusa i podršku privredi Srbije. Mere važe samo za one koji su otpustili manje od deset odsto radnika, ne računajući zaposlene na ugovor kojima je istekao pa nije produžen, kao i za one koji su privremeno prekinuli poslovanje posle 15. marta.

Pred najavljeno objavljivanje ekonomskih mera - šta predlažu Amcham, SAM, SES, NALED

I dok je većina država već u prvim nedeljama borbe protiv koronavirusa objavila pakete ekonomskih mera, Srbija bi to trebala da učini poslednjeg dana marta, kako prenosi televizija N1. Evo preseka predloga različitih strukovnih udruženja i organizacija na koji način bi Srbija trebalo da ekonomski odgovori na posledice koje će biti izazvane koronavirusom.

Poziv privrednicima da se prijave za program pomoći usled koronavirusa

Usvojena je Uredba o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima privrednim subjektima u privatnom sektoru i novčanoj pomoći građanima u cilju ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti COVID-19, Uredba o utvrđivanju programa finansijske podrške privrednim subjektima za održavanje likvidnosti i obrtna sredstva u otežanim ekonomskim uslovima izazvanim pandemijom COVID – 19 kao i Uredba o postupku za izdavanje dužničkih hartija od vrednosti za vreme vanrednog stanja.

Poslovanje u doba pandemije: šta smo naučili

Pregrubo bi zvučalo da kažemo da je koronavirus COVID-19 doneo nešto dobro, ali ukoliko razgovaramo o prilagođavanjima koje smo morali da uvedemo u svakodnevni biznis, sigurno je najvažnija optimizacija radnog procesa i primoravanje da ljude postavimo u centar poslovnog pristupa: budu efikasniji, upoznaju bolje svoje kupce, brinu više o njima i slušaju njihove potrebe, pomažu u prevazilaženju krize

Pomoć firmama zbog koronavirusa tek od sredine maja

Preduzetnici, mala i srednja preduzeća, ali i velike kompanije, mogu da računaju na podršku države od sredine maja, kada bi trebalo da dobiju prvu tranšu najavljene novčane pomoći za isplatu zarada zaposlenima

Paket 5+3: predlog Unije poslodavaca Vladi Srbije

Unija poslodavaca Srbije (UPS) uputila je Vladi Srbije predlog Paketa 5+3 mere za revitalizaciju privrede i minimiziranje uticaja pandemije na nacionalnu ekonomiju.

Od sutra isplata 100 evra

Isplata novčane pomoći u iznosu od 100 evra u dinarskoj protivvrednosti za sve građane koji su se prijavili telefonom ili preko sajta idp.trezor.gov.rs počinje sutra.

Objavljen spot za kampanju ”Izaberi život. Vakciniši se!”

Ujedinjeni protiv kovida pokrenuli su afirmativnu društveno-korisnu kampanju ”Izaberi život. Vakciniši se!” u cilju poboljšanja odziva na vakcinaciju u Republici Srbiji.

Obavezno nosite masku - kako da se naočare ne zamagle

Ovih dana ljudi širom sveta nose medicinske, zaštitne maske koje su odlučujuće u zaštiti od širenja koronavirusa, ali i ostalih neželjenih virusa

Novi Sad predstavio lokalne ekonomske mere

Grad Novi Sad usvojio je paket mera pomoći gradskim privrednicima, koje se odnose na zakup poslovnog prostora, kao i na plaćanje taksi.

Novi pravilnik za poslodavce i zaposlene od 11. jula

Obezbeđivanje rada u smenama s manje ljudi, stroga i nadzirana higijena, zaposlene mora da drže svoju garderobu dalje od mesta rada, da obavezno prijavljuju simptome… samo su neka od propisanih pravila kojih ćemo ubuduće morati da se pridržavamo.

Najbolje reklame posvećene borbi protiv koronavirusa [VIDEO]

Ova 2020. godina sigurno nije najuspešnija, čak štaviše, kada razmišljamo o marketing industriji i velikim problemima globalne ekonomije, ali čak i u tim uslovima, kreativci širom sveta uspeli su da komuniciraju sa potrošačima.

Ministarstvo rada: prava i obaveze poslodavaca i radnika u vanrednom stanju

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije je objavilo detaljna objašnjenja prava i obaveza radnika i poslodavaca u toku vanrednog stanja.

Milijardu evra repo zajma za obezbeđenje likvidnosti

ECB i NBS postigle su sporazum da uspostave repo liniju za obezbeđivanje likvidnosti u evrima srpskim finansijskim institucijama ukoliko se javi takva potreba u uslovima poremećaja na tržištu nastalih zbog pandemije COVID-19.

Koronavirus: kako psihološki da sačuvate sebe

Jutros ste verovatno osetili snažnu uznemirenost u telu. Ona će se postupno smirivati, ali verovatno ćete se čitav dan osećati napeto i uplašeno. To je sasvim normalno, time nas naša tela spremaju za velike izazove, daju nam energiju i drže nas budnima. Posledica toga biće osećaj umora i „slomljenosti“, već večeras ili sutra. Sve će se to smiriti za nekoliko dana, psihijatar prof.dr. Dražen Begić, i psihološkinja prof.dr.sc. Nataša Jokić-Begić.

Korona i srpska preduzeća: mere je trebalo ranije primeniti

Preduzeća sa do deset zaposlenih, preduzeća u hotolijerstvu i ugostiteljstvu, transportu, prometu nekretnina i u tekstilnoj industriji su, čini se, najmanje otporna na krizu, pokazuje najnovije istraživanje Unije poslodavaca Srbije.

Kolika je odgovornost Facebooka za širenje dezinformacija?

I dok se Facebook ove nedelje pohvalio putem medija kako je sprečio širenje video-klipova koji promovišu neke od teorija zavere širenja koronavirusa, objavljen je izveštaj koji optužuje ovu društvenu mrežu da je olakšala širenje širokog spektra zdravstvenih dezinformacija širom sveta.

Kako se ponašaju potrošači nakon COVID-19 krize

Nova studija Agencija Polaris, otkriva koja će ponašanja nastaviti da žive i nakon COVID-19 i na koji način brendovi mogu da se približe potrošačima imajući u vidu te promene

Kako očistiti svoj radni prostor

Možda provodite više budnih sati na radnom mestu nego u vlastitom domu, ali kad ste poslednji put zaista očistili svoje radno mesto?

Kako kompanije širom sveta reaguju na pojavu koronavirusa

Zabrana putovanja, zatvaranje kancelarija i interna pravila rada od kuće predstavljeni su prethodnih dana među mnogim kompanijama, kao mere zaštite od COVID-19 virusa, tzv. koronavirusa.

Kako je Tajvan “hakovao“ pandemiju

Koliko otvoreni podaci, transparentnost i moćne tehnologije mogu da utiču na svakodnevni život. Koliko smo kao društvo daleko od Tajvana, njihovog shvatanja digitala i demokratije

Kako je Tajvan dostigao 200 dana bez slučaja koronavirusa

Tajvan ima praćenje kontakata svetske klase - u proseku povezuje 20 do 30 kontakata sa svakim potvrđenim slučajem. U ekstremnim situacijama, poput radnice u klubu hostesa grada Tajpeja koja je zarazila virusom, vlada je pronašla čak 150 kontakata. Tada svi kontakti moraju proći 14-dnevni kućni karantin, čak i ako su negativni

Kako efikasno raditi od kuće

Covid-19 bi trajno mogao da promeni način rada pošto se kompanije primorane da omoguće rad na daljinu zbog pandemije mogu suočiti sa zaposlenima koji neće želeti da se vrate u kancelarije kada se ukinu ograničenja, piše Gardijan (The Guardian).

Kako da upravljate novcem u doba korone

Detaljno planiranje ličnih finansija, uz dobro poznavanje aktuelnih mera koje država i finansijske institucije, na prvom mestu banke sprovode, važno je kako bi kućni budžet bio što stabilniji tokom trenutne situacije

Izdašna pomoć države hotelima pogođenim krizom

Jednokrevetna soba dobiće oko 500 evra državne pomoći. „Iskoristio sam primer hotela Mona u Beogradu. On ima 237 ležajeva, 146 smeštajnih jedinica i dobiće nešto iznad 100.000 evra kao podršku države. Mislim da je to velika pomoć.

Istraživanje: zabrinutost za ekonomske posledice korone; mere preoštre

Registrovan je rast brige za ekonomske posledice, a ocena saglasnosti sa ekonomskim merama beleži pad. Naspram većine ispitanika (55%) koji su krajem marta smatrali da su mere adekvatne, u aprilu je najveći broj onih koji ih smatra delimično odgovarajućim, tačnije 51%, pored njih, svaki deseti smatra da su neprimerene, a 38% ih i dalje smatra adekvatnim.

Istraživanje: Srbi povećavaju uštede, većina protiv održavanja izbora nakon korone

Zabrinutost za ekonomske posledice, uprkos rastu, jedino u Srbiji je manja od polovine i iznosi 40%, dok ekonomske posledice epidemije brine 69% građana Slovenije, 61% građana BiH i 59% građana Hrvatske.