Pitanja i odgovori

Najčešća pitanja i odgovori iz oblasti hostinga, registracije domena i internet marketinga

Pitanja pre kupovine

Economy Internet Group S.A. posluje od 2004. godine, a internet uslugama bavimo se od aprila 2006. godine.

Minimalan period naručivanja Biznis Centar internet usluga iznosi godinu dana (1 godinu dana), dok je maksimalan period naručivanja 10 godina.

Nakon što ste popunili formular za naručivanje, na e-mail adresu koju ste naveli prilikom popunjavanja primićete Instrukcije za plaćanje. Nakon plaćanja, potrebno je da Vaša uplata bude primljena i evidentirana na našem poslovnom računu (ukoliko ste u mogućnosti, pozivamo vas da uplatite u najbližoj poslovnici banke Credit Agricole Srbija a.d.). Nakon evidentiranja, Vaš Korisnički nalog biće otvoren u najkraćem mogućem roku. Krajnji rok otvaranja Korisničkog računa je 24 časa od trenutka evidentiranja uplate na našem poslovnom računu.

Zbog međubankarskog tržišta u Srbiji, uplate nismo u mogućnosti da evidentiramo u periodu od petka u 16 časova do ponedeljka u 12 časova. U tom slučaju, ukoliko ste u mogućnosti, pozivamo Vas da izvršenu uplatnicu skenirate i pošaljete našoj Administraciji na e-mail adresu centar@bizniscentar.net.

Na našim stranicama redovno ćete pronaći informacije o pokrenutim Specijalnim akcijama ili popustima na BiznisCentar usluge. Pozivamo Vas da posećujete stranicu Specijalne ponude ili pratite informacije o nama putem bloga, RSS-a, Facebook stranice ili @BiznisCentar.

Web hosting
Nakon isteka Korisničkog naloga, korisnik može u roku od 30 dana da zatraži i produži Korisnički nalog bez plaćanja dodatnih troškova. Ukoliko korisnik zatraži produženje između 31 i 45 dana, korisnik je dužan da uplati dodatnih 9.400,00 din na ime troškova produženja naloga. Ukoliko korisnik ne zatraži produženje web hosting naloga u toku od 45 dana nakon isteka naloga, celokupan web hosting nalog se briše.

Registracija internet domena
Nakon isteka Korisničkog naloga, korisnik može u roku od 30 dana da zatraži i produži Korisnički nalog bez plaćanja dodatnih troškova. Ukoliko korisnik ne zatraži produženje internet domena u toku od 30 dana nakon isteka naloga, internet domen se otključava i postaje dostupan širom Interneta za registraciju.

Ne, postavljanjem ovakvog sadržaja na naše web servere korisnici krše Uslove korišćenja naših usluga.

Registracija internet domena

Ukoliko se internet domen ne produži do Datuma isteka domena, on automatski prelazi u status Perioda Komercijalnog produžavanja domena. Ovaj Period produžavanja domena traje do 27 dana (za većinu domena) i vlasnik/korisnik/administrator domena potrebno je da uplati iznos cene pretplate domena, bez dodatnih troškova ili kaznenih penala. Svi ovi domeni koji se nalaze u navedenom Periodu, biće postavljeni na Privremenu Komercijalnu Parking stranicu, koja pokazuje da je internet domen istekao. Tokom ovog perioda, celokupan web i email saobraćaj biće van funkcije.

Trajanje Perioda besplatnog produžavanja domena pojedinačnih domena
.INFO domeni imaju 15 dana trajanja Perioda besplatnog produžavanja domena.
.COM, .NET, .ORG, .NET domeni imaju 27 dana trajanja Perioda besplatnog produžavanja domena.

Domeni kao što su .AU, .CH, .ES, .FR, .LI i .SG nemaju period Komercijalnog produžavanja domena i ove domene morate produžiti najkasnije dvanaest (12) dana pre isteka domena, inače ulaze u Redemption period. Domen .DE može da se produži najkasnije pet (5) dana pre isteka domena, nakon toga prelazi u Redemption period.

Produžavanje domena nakon isteka 27 dana
Nakon 27 dana od isteka pretplate internet domena, internet domen prelazi u status Domena dostupnog za registraciju od svih zainteresovanih korisnika Interneta, bez obzira da li je u pitanju domaći ili međunarodni domen.
Dostupnost takvog domena možete proveriti na stranici Provera zauzetosti domena

Redemption period

Šta je dobro odabrana ekstenzija domena
U Biznis centru možete registrovati ime i ekstenziju domena, ukoliko nije zauzeto od strane drugog vlasnika, bilo da su u pitanju domaći ili strani domeni. Ali, koje ime/ekstenziju odabrati? Drago nam je što ćemo Vam pomoći u izboru.

Da li je Vaša firma aktivna samo na domaćem tržištu?
U ovom slučaju savetujemo Vam da registrujete imena domena sa domaćom ekstenzijom. Zašto? Vaši (potencijalni) klijenti/kupci vide Vas kao lokalnu firmu kao orijentisanu pretežno na domaće tržište. Ukoliko ste uglavnom aktivni u Srbiji, savetujemo Vam da registrujete .rs, .co.rs, .in.rs, .edu.rs i .org.rs domen. Proverite da li je željeni domen slobodan ili naručite odmah!

Da li je Vaša firma orijentisana na strana tržišta?
Savetujemo Vam da registrujete domen sa međunarodnom ekstenzijom. Najpopularnija i dalje je .com ekstenzija, ali su takođe .net i .org veoma dobro prihvaćeni. Ostale ekstenzije koje postaju sve više popularne su .biz i .info. Zašto? Međunarodne ekstenzije su mnogo bitnije nego lokalne ekstenzije, a takođe su efikasnije prilikom uspostavljanja međunarodnih poslovnih kontakta i relacija. Proverite da li je željeni domen slobodan ili naručite odmah!

Da li poslujete jednako uspešno na domaćem i međunarodnom tržištu?
Savetujemo Vam da registrujete i domaći i internacionalni domen. Proverite da li je željeni domen slobodan ili naručite odmah!

Šta je dobro odabrano ime domena?
Perfektno dizajniran websajt ne vredi mnogo ako nemate dobro osmišljeno ime domena. Ali, koje ime domena može da bude uspešno? Na žalost, PERFEKTNO ime domena ne postoji!

Dajemo Vam preporuke prilikom odabira imena internet domena:
- Odaberite što kraće ime domena
- Iskoristite ime vaše firme. Zauzeto? Kombinujte ime i vašu osnovnu delatnost, ime i grad, ime i osnovni proizvod/uslugu, itd.
- U skladu sa svojom brend strategijom, registrujte imena svojih osnovnih proizvoda / usluga.
- Odaberite što efektivniju kombinaciju imena u svom internet domenu.
- Odaberite interesantnu ekstenziju

Šta je zaštita privatnosti internet domena?

Zaštita privatnosti (WHOIS zaštita) je usluga koju možete zakupiti prilikom registracije internet domena. Kada registrujete domen, lične informacije vlasnika vidljive su svim korisnicima Interneta putem WHOIS pretrage podataka. WHOIS zaštita predstavlja zaštitu ličnih podataka putem prikazivanja generičkih podataka u cilju zaštite identiteta vlasnika domena.

Koji domeni mogu da se zaštite?
Zaštita privatnosti omogućena je za zaštitu internacionalnih (.com, .net, .org, .info i .biz) i nacionalnih domena (.rs, .co.rs, .edu.rs, .org.rs i .in.rs) domena.

Želim da zaštitim podatke. Šta je potrebno da uradim?

Da biste zaštitili podatke, potrebno je da prilikom naručivanja internet domena obeležite opciju Zaštita podataka i uplatite dodatni predviđeni iznos ove usluge.

Koliko košta Zaštita podataka?

Cena usluge Zaštite podataka zavisi da li je domen nacionalni ili internacionalni:
 • Cena zaštite internacionalnih domena: besplatno
 • Cena zaštite domaćih domena: 600 din/god

Koje informacije će biti prikazane prilikom zaštite privatnosti?
Informacije će biti prikazane u skladu sa eksternim informacijama kompanije www.contactprivacy.com, koja je odgovorna za WHOIS zaštitu domena na svetskom nivou.

Da li mogu upisati podatke koje želim?
Ne, regulativni propisi ICANN-a ne dozvoljavaju ovu mogućnost.

Da li sam i dalje vlasnik domena?
Naravno, WHOIS zaštita samo štiti podatke o vlasništvu nad domenom, ne menja podatke o vlasniku.

Proces transfera željenog internacionalnog domena traje tri (3) do osam (8) dana, dok proces transfera domaćeg internet domena traje 48-72 časa.

Transfer internacionalnog domena
Za transfer internacionalnog domena, potrebno je da su ispunjeni sledeći uslovi:
 • Domen mora biti stariji od 60 dana
 • Pristup ili dobijanje EPP Code-a (eng. Auth Code ili Authorization Code) kojim se potvrđuje transfer domena željenog izvršioca transfera
 • Domen mora biti otključan (eng. Unlocked) kod trenutnog registra
 • Administrativna e-mail adresa mora biti ona kojoj izvršilac transfera može pristupiti u svakom trenutku kako bi potvrdio transfer
 • Rok isteka registracije domena mora biti duži od tri (3) dana

Ukoliko su svi uslovi ispunjeni, potrebno je popuniti formular na sledećoj adresi i zatim proslediti EPP code (Auth Code ili Authorization Code) na adresu centar@bizniscentar.net.

Transfer domaćih (RS) domena
Uslovi transfera domaćeg domena zavise da li je registrant fizičko ili pravno lice.

Ukoliko je vlasnik pravno lice, potrebno je:
 • na zvaničnom memorandumu firme sa pečatom i potpisom ovlašćenog lica poslati tekst sledeće sadržine: Molim Vas da omogućite transfer domena (navedite naziv domena) sa postojećeg registra (naziv ovlašćenog registra) na novi registar Connect d.o.o. (ovlašćeni partner BiznisCentra)

Ukoliko je vlasnik fizičko lice, potrebno je:
 • poslati skeniranu ličnu kartu vlasnika domena i tekst na papiru sledeće sadržine: Molim Vas da omogućite transfer domena (navedite naziv domena) sa postojećeg registra (naziv ovlašćenog registra) na novi registar Connect d.o.o. (ovlašćeni partner BiznisCentra)

BiznisCentar.net u vlasništvu Economy Internet Group SA ovlašćeni je zastupnik kompanije Gama Electronics doo, ovlašćenog registranta domaćih RS internet domena.

Web hosting

Datoteke svog websajta možete postaviti na naš Web server koristeći program iz grupe FTP klijenata.

FTP klijent je naročito koristan kada postavljate veći broj datoteka direktno na server. Osim sjajnog funkcionisanja prilikom prebacivanja datoteka veličine iznad 1 MB, FTP klijenti omogućavaju izgradnju strukture direktorijuma, dozvole za upravljanje datotekama i drugim važnim karakteristikama. Najpopularniji FTP klijenti su Total Commander, CuteFTP, WS_FTP, SmartFTP, FileZilla, itd.

Potrebne informacije
Da biste postavili neophodne datoteke koristeći FTP klijent, potrebne su Vam sledeće informacije:
 1. Host name (host address): dostavljen Vam je u potvrdnom e-mailu nakon otvaranja Vašeg naloga. U slučaju naših servera, uvek upisujete www.adresavasegsajta.com, npr. www.inventa-online.com
 2. Korisničko ime i lozinka: dostavljeni su Vam u potvrdnom e-mailu nakon otvaranja Vašeg naloga. U slučaju potrebe promene podataka, korisničko ime ostaje identično, dok ćemo promeniti samo lozinku za pristup
 3. Remote Dir: UVEK kada koristite naše servere, upisujete public_html

Postupak korišćenja:
 1. U jednom od navedenih FTP klijenata, pronađite i kliknite na opciju u meniju FTP Connect (ili na tastaturi CTRL + F). Iskočiće prozor za dijalog i pristinite opciju New Connection, unesite podatke koji su opisani u prethodnom koraku (Host name, Korisničko ime, lozinka, Remote Dir). Potvrdite pritiskom na OK. Napravili ste FTP pristup svom korisničkom nalogu na našem Web serveru.
 2. U navigacionom prozoru pojaviće se kreirana veza (ili ponovo pokrenite FTP Connect). Kliknite na Connect. Posle kratkog učitavanja, otvara se Vaš nalog u okviru našeg Web servera. U slučaju da niste uneli vrednost Remote Dir, otvoriće Vam se root direktorijum našeg Web servera. U okviru prozora, biće kreirani pojedini sistemski direktorijumi (.cpanel, etc, mail, public_ftp, public_html, tmp). NAPOMENA: STROGO JE ZABRANJENO BRISANJE NEKOG OD OVIH DIREKTORIJUMA - u slučaju brisanja, korisnički nalog će biti suspendovan i korisnik će snositi troškove ponovnog postavljanja (setup) navedenih direktorijuma - pogledati Uslove korišćenja.
 3. Sve datoteke koje želi da budu vidljive na Webu, korisnik postavlja u direktorijum public_html. U ovom direktorijumu se takođe nalaze poddirektorijumi koji se ni u kom slučaju ne smeju brisati!
 4. Označite datoteke/direktorijume koje želite da prebacite na server, kliknite na F5 (ili Copy) i u zavisnosti od brzine Vaše internet konekcije, prebacivanje datoteka će početi
 5. Otvorite svoj internet čitač (Mozilla Firefox, Internet Explorer, Opera, itd.), upišite adresu prebačene datoteke/direktorijuma i proverite da li ste ih uspešno prebacili

FTP nalog je osnova za upravljanje datotekama svog websajta. Kada se prijavite za neki od InventaHosting HOME ili BUSINESS paketa, dobijate svoj (administratorski) osnovni FTP nalog za upravljanje datotekama na sajtu. Takođe, možete drugim licima da omogućite pristup serveru, bilo da je u pitanju potpuni pristup ili ograničeni pristup samo nekim direktorijumima na serveru. Kreiranje posebnih FTP naloga se vrši na sledeći način:

 1. Prijavite se u cPanel i kliknite na sekciju Files (ukoliko koristite X temu, kliknite na FTP Manager)
 2. Kliknite na FTP Accounts
 3. Kliknite na Add FTP Account
 4. U polje "Login" ukucajte ime korisnika. Imajte na umu da će puno FTP korisničko ime biti "korisnik@primarnidomen.ekstenzija". U polje "Password" ukucajte lozinku korisnika. Imajte na umu da nije moguće definisati dodatne FTP naloge za addon domen ili poddomen, već samo za osnovni domen čije će korisničko ime biti "@primarnidomen.ekstenzija"
 5. U polje "Quota" ukucajte dozvoljeni prostor na serveru za korisnika. Ukoliko ostavite prazno, korisnik će raspolagati celokupnim prostorom na serveru websajta
 6. U polje "Director/home/user/public_html" ukucajte naziv direktorijuma kojem će novi korisnik pristupati. Ukoliko ostavite prazno, korisnik će imati pristup osnovnom public_html/ direktorijumu
 7. Kliknite na Create

Web hosting paketi

Imamo šest web hosting paketa. Ukoliko iz nekog razloga ovih pet paketa ne zadovoljavaju Vaše tehničke potrebe, obavestite nas putem sledeće adrese.

Instant setup
Automatska podešavanja svih karakteristika putem administrativnog panela, cPanela.

Prostor na disku Web servera
Što više prostora web disku zakupite, imaćete više mesta za datoteke, web stranice, emailove, fotografije, muzièke fajlove, video fajove i sve što je potrebno za funkcionisanje vašeg sajta.

Količina prenešenih podataka
Limit količine prenešenih podataka može se opisati kao benzin za vaš automobil - ukoliko preðete limit kolièine prenešenih podataka, nijedan korisnik neće biti u mogućnosti da poseti vaš websajt. 1GB prenešenih podataka ekvivalentno je 100.000 web hitova. Proseèan korisnički račun mesečno potroši manje od 2GB limita. Vaš iznos prenesenih podataka vraća se na nulu na početku svakog meseca.

Garancija dostupnosti
Svim korisnicima garantujemo da će Vaš websajt 99,99% vremena biti dostupan dok se nalazi na našim serverima. Ovo podrazumeva mrežni protokol i greške na serveru. Ukoliko Vaš websajt ne bude 99,99% dostupan, refundiraæemo pretlatu hostinga za navedeni mesec.

24x7x365 dostupan Korisnički servis
Garantujemo 24 časa, 7 dana u nedelji i 365 dana dostupnost Korisničkog servisa. Možete nas u svakom trenutku kontaktirati putem Live Chat aplikacije na našem websajtu, e-maila i skype-a.

Mogućnost registracije domaćih domena
Uz svaki hosting paket, korisnici mogu registrovati neki od .rs, .co.rs, .org.rs, .edu.rs i .in.rs domena. Više informacija.

Mogućnost registracije internacionalnih domena
Uz svaki hosting paket, korisnici mogu registrovati neki od .com, .net, .org, .info, .biz, .ws, .cc, .tv domena. Više informacija.

Neograničen broj parkiranih domena
Parking domena omogućava da "usmerite" ili "parkirate" dodatne domene u okviru svog hosting paketa.

Neograničen broj poddomena (poddomen.domen.com)
Uobičajeno ime domena je www.domen.com, a poddomeni su poddomen.domen.com.

Backup podataka
Putem našeg administratorskog panela korisnici imaju mogućnost da definišu automatsko snimanje (backup) celokupnog cPanel korisničkog naloga. Definisanjem instant snimanja, zaštitićete svoje podatke i dobiti link za preuzimanje celokupnog sadržaja. U kriznim situacijama, možete iskoristiti snimljeni sadržaj da biste povratili svoj korisnički nalog.
Instant backup snima sve što je povezano sa Korisničkim nalogom: e-mail nalozi (uključujući lozinke i poruke koji su i dalje u okviru našeg sistema), FTP nalozi, add-on/poddomeni/parkirani domeni, baze podataka, mailing liste, SVE što ste definisali u okviru svog korisničkog računa.

Prilagođenost Windows, Mac i Linux operativnim sistemima
Bez obzira da li na svom računaru korisnik ima instaliran neki od ovih operativnih sistema, identièno efikasno æe korisnik upravljati svim korisničkim karakteristikama hosting naloga.

Neograničen broj FTP korisničkih računa
FTP predstavlja File Transfer Protocol, internet protokol putem kojeg korisnici upravljaju datotekama i karakteristikama svog FTP korisničkog naloga. Neogranièen broj FTP korisničkih naloga znaèi da zaposlenima ili prijateljima vlasnik domena omogućava ograničeni ili puni pristup websajtu, prema izboru.

Fantastico paket aplikacija sa Auto-installer opcijom omogućen je u okviru svih hosting paketa. Sa samo nekoliko klikova iz cPanel kontrolnog panela, ove aplikacije se instaliraju u okviru hosting naloga i odmah možete početi sa korišćenjem.

Blogovi
b2evolution (poseti zvaničnu adresu)
Nucleus (poseti zvaničnu adresu)
WordPress (poseti zvaničnu adresu)

Portali / CMS
Drupal (poseti zvaničnu adresu)
Geeklog (poseti zvaničnu adresu)
Mambo Open Source (poseti zvaničnu adresu)
Joomla (poseti zvaničnu adresu)
PHP-Nuke (poseti zvaničnu adresu)
phpWCMS (poseti zvaničnu adresu)
phpWebSite (poseti zvaničnu adresu)
Post-Nuke (poseti zvaničnu adresu)
Siteframe (poseti zvaničnu adresu)
Typo3 (poseti zvaničnu adresu)
Xoops (poseti zvaničnu adresu)

Korisnička podrška
Crafty Syntax Live Help (poseti zvaničnu adresu)
Help Center Live (poseti zvaničnu adresu)
osTicket (poseti zvaničnu adresu)
PHP Support Tickets (poseti zvaničnu adresu)
Support Logic Helpdesk (poseti zvaničnu adresu)
Support Services Manager
PerlDesk (potrebna licenca) (poseti zvaničnu adresu)

Forumi
phpBB (poseti zvaničnu adresu)
SMF (poseti zvaničnu adresu)

Galerije
4images Gallery (poseti zvaničnu adresu)
Gallery (poseti zvaničnu adresu)
Coppermine Photo Gallery (poseti zvaničnu adresu)

Mailing liste
PHPlist (poseti zvaničnu adresu)

Ankete
Advanced Poll (poseti zvaničnu adresu)
phpESP (poseti zvaničnu adresu)
PHPSurveyor

Upravljanje projektima
PHProjekt (poseti zvaničnu adresu)
dotProject (poseti zvaničnu adresu)

Elektronska trgovina
CubeCart (poseti zvaničnu adresu)
OSCommerce (poseti zvaničnu adresu)
Zen Cart (poseti zvaničnu adresu)

Izrada websajta
Template Express (poseti zvaničnu adresu)
Soho Launch (poseti zvaničnu adresu)

Wiki
TikiWiki (poseti zvaničnu adresu)
phpWiki (poseti zvaničnu adresu)

Ostale aplikacije
Dew-NewPHPLinks (poseti zvaničnu adresu)
Moodle (poseti zvaničnu adresu)
Noah s Classifieds (poseti zvaničnu adresu)
Open-Realty (poseti zvaničnu adresu)
phpAdsNew (poseti zvaničnu adresu)
PHPauction (poseti zvaničnu adresu)
phpFormGenerator (poseti zvaničnu adresu)
WebCalendar (poseti zvaničnu adresu)

** Fantastico aplikacije moguće je instalirati u okviru svih hosting paketa, ali u nekim slučajevima, aplikacije su tipa otvorenog koda (Open Source) pa je moguće da ne postoje garancije i/ili podrška kodu aplikacije.
** Ne garantujemo najnoviju verziju aplikacije, kao ni uspešno instaliranje zbog zahteva aplikacije koji mogu biti promenjeni u skladu sa zahtevima eksterne kompanije (vlasnika).

U okviru različitih Biznis Centar web hosting paketa, dešava se da je našim korisnicima potrebno više prostora na web serveru ili veći saobraćaj određenog paketa.

Ukoliko korisnik želi da pređe na neki od većih hosting paketa, potrebno je da uplati razliku u ceni između trenutnog, postojećeg paketa koji je zakupio i novog paketa koji želi da koristi u budućnosti.

Nakon uplate navedene razlike, korisnik je u obavezi da putem elektronske pošte centar@bizniscentar.net obavesti Administraciju Economy Internet Group o željenoj promeni paketa.

Izmena paketa biće obavljena u roku od 24 časa od prijema uplate razlike prilikom prelaska na novi paket.

Nakon isteka pretplate nadograđenog paketa, korisnik nastavlja sa plaćanjem novog paketa na koji je prešao.

Prilikom zakupa web hosting paketa u BiznisCentru, dva najvažnija parametra koja su korisna vlasnicima web sajtova su: prostor (MB) potreban za postavljanje i upravljanje websajtom i dozvoljeni mesečni saobraćaj (eng. bandwidth).

Veličina prostora za pojedinačne sajtove na diskovima naših servera definisane su web hosting paketima, a da biste proverili iskorišćenost vašeg paketa, u cPanelu se nalazi korisna aplikacija cPanel Disk Usage Viewer.

Disk Usage Viewer prikazuje ukupnu količinu prostora na disku koju koristi Vaš sajt, kao i veličine svih pojedinačnih poddirektorijuma i svih baza podataka, umesto pojedinačnih datoteka ili baza podataka. Ukoliko želite da vidite veličinu određenih pojedinačnih datoteka, koristite File Manager, dok MySQL osnovnu stranicu koristite za pojedinačne baze podataka i tabele.

Da biste videli veličine pojedinačnih direktorijuma i poddirektorijuma:

 • Ulogujte se u cPanel
 • Pronađite kategoriju Files
 • Kliknite na ikonicu Disk Space Usage

Ukoliko želite da određeni direktorijum vašeg sajta zaštitite lozinkom kako ga posetioci putem Weba ne bi videli, ili da biste omogućili pristup samo određenom broju korisnika, jednostavno možete putem cPanel administrativnog dela da zaštitite određeni direktorijum.

U ovom trenutku, postupkom koji ćemo objasniti možete zaštititi samo direktorijume, nego i pojedinačne datoteke. Ukoliko želite zaštititi i pojedinačnu web datoteku, postavite je u određeni direktorijum i zaštitite ga.

 1. Prijavite se u okviru svog cPanela i kliknite na ikonicu Password Protect Directories
 2. Klikom na ikonicu (Document) pronađite direktorijum koji želite da zaštitite
 3. Ukoliko ste pronašli direktorijum, jednostavno kliknite na njegov tekstualni naziv
 4. Otvoriće vam se prozor u kojem morate obeležiti opciju Directory requires a password to access via the web (you must check this to activate password protection)
 5. Upišite naziv stranice/direktorijuma Protected Resource Name i kliknite na Save
 6. Kliknite na Go Back
 7. Na dnu stranice upišite nadimak i lozinku Username and Password
 8. Završili ste postupak i zaštitili željeni direktorijum
Obaveštenje: Maksimalan broj karaktera u lozinki je 8 (osam).
Ukucajte u svom internet pregledaču direktnu web adresu direktorijuma koji ste zaštitili i proverite da li je zaštićen, tj. da li prilikom učitavanja iskače prozor za upisivanje nadimka i lozinke.

Nažalost, korisničko ime ili nadimak ne možete menjati tokom korišćenja naših web hosting usluga. Jednom kada se podesi, korisničko ime je veoma važan parametar celokupnog podešavanja naloga na web serveru.

Ukoliko ste primorani da promenite korisničko ime iz vama zvanih razloga, jedini način je brisanje celokupnog naloga i otvaranjem novog, sa željenim korisničkim imenom. OBAVEŠTENJE: u ovom slučaju, celokupan sadržaj vašeg hosting naloga biće obrisan, uključujući sadržaj sajta, elektronska pošta, baze podataka i sve što ste imali na serveru. Promenu korisničkog imena ne preporučujemo, ukoliko nije zaista neophodno.

Za razliku od korisničkog imena, lozinku možete promeniti u svakom trenutku, čak preporučujemo da bar jednom u mesec dana promenite lozinku.

Preporučujemo takođe da vaša lozinka bude kombinacija slova, brojeva i specijalnih karaktera.

Kako da promenite lozinku:

 1. Prijavite se u cPanel svog sajta
 2. Kliknite na opciju Change Password
 3. Prvo upišite staru lozinku
 4. Upišite novu lozinku. Izaberite kombinaciju malih i velikih slova, brojeva i ne-numeričkih simbola (npr. aB3#$f^&G*1/.gi)
 5. Potvrdite novu lozinku
 6. Kliknite na taster Change your password
 7. U donjem delu stranici pročitajte uputstva o sigurnosti lozinke

VAŽNO OBAVEŠTENJE: ovo se odnosi samo za korisnike naših internet usluga. Ukoliko imate problema sa lozinkama na Facebooku, Instagramu, Twitteru i drugim društvenim mrežama, potražite uputstva na tim sajtovima

Ukoliko ste zaboravili svoju lozinku, pronađite pozdravni e-mail nakon registracije domena/hosting naloga i pronađite lozinku. Ukoliko ova lozinka ne funkcioniše i ne postoji način da pronađete ispravnu lozinku, kontaktirate nas putem e-mail adrese centar@bizniscentar.net i zatražite novu lozinku.

Pre slanja nove lozinke, zatražićemo od vas određene podatke kako biste potvrdili da se radi o vlasniku naloga.

Izmenom osnovne lozinke za pristup cPanelu, takođe se menja i lozinka za pristup FTP protokolu.

Resetovanje lozinki za e-mail adrese

Lozinke e-mail adresa ne mogu da se resetuju. Umesto toga, prijavite se u okviru cPanela i kliknite na Email Accounts. Na dnu opcija, pod opcijom Functions, kliknite na Change Password. Nije potrebno da znate staru lozinku kako biste promenili i uneli novu. Na kraju, ne zaboravite da promenite lozinku i u okviru vašeg E-mail klijenta putem kojeg primaju i šalju elektronsku poštu.

Resetovanje lozinki baze podataka

Lozinke baza podataka ne mogu da se menjaju. Umesto toga, potrebno je da dodate novog korisnika (usera) u bazu podataka.
Prijavite se u cPanel, zatim kliknite na MySQL Databases. Dodajte novog korisnika (usera) sa željenom lozinkom. Dodajte novog korisnika određenoj bazi podataka za koju ste zaboravili lozinku. Promenite konfiguraciju svoje web aplikacije i unesite nove podatke.

Resetovanje lozinki administracije sajta

Ukoliko koristite određenu web aplikaciju ili CMS (Content Management System), samostalno ste odabrali parametre pristupa ovoj aplikaciji i mi nemamo pristupa vašim podacima. Veoma teško da ćete doći do ovih parametara ukoliko ste ih zaboravili. Predlažemo vam da posetite zvaničnu stranicu određene aplikacije.

SpamAssassin je anti-spam aplikacija koja korisnicima pomaže da se oslobode neželjene pošte.
SpamAssassin možete da podesite da vam štiti sve e-mail naloge u okviru cPanela. Ovu aplikaciju možete podesiti tako samo obeležava e-mail poruke kao spam, a takođe možete konfigurisati SpamAssassin da automatski briše sve e-mailove obeležene kao spam.
Stručnjaci našeg BiznisCentra preporučuju da SpamAssassin aktivirate odmah nakon kreiranja e-mail naloga ili odmah nakon prve prijave na e-mail servis.

Spam Assassin

Aktivacija Spam Assassin-a
 1. Ulogujte se u svoj cPanel i pronađite ikonicu Spam Assasin (u okviru nekih tema cPanela, aplikacija se nalazi u delu Mail)
 2. Kliknite na Enable SpamAssassin kako biste aktivirali aplikaciju
 3. Ukoliko želite da odjavite ovu aplikaciju, kliknite na Disable SpamAssassin

zaštita Spam Assassin
Spam Score podešavanja
SpamAssassin skenira svaki nadolazeći e-mail i dodeljuje mu rang u skladu sa postavljenim karakteristikama spama. Predefinisana vrednost 5 označava e-mail poruku kao spam, ali u svakom trenutku možete povećati rang spama, u zavisnosti od vaših potreba. Što je niži rang, to je vaš spam filter restriktivniji. Obeležja spama:
 • 0 - znači da će sve biti označeno kao Spam
 • 5 - preporučena vrednost
 • 10 - ništa neće biti obeleženo kao Spam

Automatsko brisanje spam poruka
Funkcija automatskog brisanja automatski briše e-mail poruke koje ispunjavaju ili premašuju Spam rang. Automatsko brisanje možete uključiti u odeljku Filters.

Spam Box
Kada je Spam Box uključen, kreira se spam direktorijum. Spam e-mail poruke se zatim automatski prosleđuju u ovaj direktorijum, omogućavajući vam da pregledate svu poštu obeleženu kao spam pre brisanja. Za uključivanje Spam Box-a, kliknite na Enable Spam Box u odeljku Spam Box.

Generisanje potpune kopije predstavlja generisanje i preuzimanje svih datoteka, elektronske pošte, baza podataka, itd. Ukoliko želite da preuzmete potpunu rezervnu kopiju (full backup), potrebno je izvesno vreme - serveru je potrebno izvesno vreme da izvrši akciju i putem elektronske pošte će Vas direktno obavestiti kada datoteka bude spremna za preuzimanje. Evo šta je potrebno da uradite:

 1. Ulogujte se u cPanel svog web sajta
 2. Kliknite na ikonicu Backups
 3. Kliknite na Generate/ Download Full Backup
 4. U padajućem meniju odaberite Home Directory
 5. Upišite željenu e-mail adresu putem koje želite da Vas sistem obavesti kada se završi izradu rezervne kopije
 6. Kliknite na Generate
 7. Zatim se ulogujte putem FTP-a i u svom HOME direktorijumu pronaći ćete TAR.GZ datoteku.
 8. Ovu datoteku možete preuzeti putem cpanel-a / FTP-a / SSH-a

Parkirani domeni su dodatni internet domeni koje možete hostovati u okviru Vašeg web hosting naloga. U okviru svakog HOME, BUSINESS ili MAX web hosting paketa, možete hostovati neograničen broj parkiranih domena.

Parkirani domeni prikazuju identičan sadržaj kao i primarni domen i NEMAJU odvojenu web statistiku, ali parkiranim domenima možete otvoriti posebne e-mail naloge. Ove dodatne domene često registruju kompanije koje u svom vlasništvu imaju više od jedne web adrese.

Npr. ukoliko posedujete domen1.com kao primarni domen svog web hosting naloga, možete u cPanelu dodati domen2.com kao parkirani domen koji će učitavati sadržaj domena1.com.

Ukoliko želite da dodate parkirani domen, potrebno je da učinite sledeće:

 1. Pošaljite zahtev na centar@bizniscentar.net
 2. Ulogujte se u cPanel i kliknite na Parked Domains ikonicu
 3. U polje New Domain Name, upišite ime domena koje želite da parkirate u okviru web hosting naloga
 4. Kliknite na Add Domain

Pre postavljanja parkiranog domena, on mora biti registrovan putem validnog registra domena. Registrujte domen ovde.

Dodatni (addon) domen je drugi i svaki sledeći domen koji možete postaviti/hostovati u okviru svog cPanel naloga kao poseban websajt. Sa opcijom neograničenog broja addon domena u okviru naloga, možete hostovati neograničen broj različitih domena sa različitim web sadržajima, u okviru jednog prostora na disku i dozvoljenog saobraćaja cPanela.

cPanel omogućava kreiranje i otvaranje addon domena ukoliko još niste registrovali domen/web adresu, ili ukoliko nameserveri (DNS) vašeg servera još nisu propagirani. Ukoliko želite da registrujete ili prebacite domen u okviru našeg BiznisCentra, jednostavno to možete učiniti putem stranice Registracija domena.

Otvaranje Addon domena
Prijavite se na svoj cPanel i u okviru kategorije Domains kliknite na Addon Domains. Potrebno je uneti tri osnovna podatka:
 1. New Domain Name: upišite naziv domena, ali ne upisujte http ili www u okviru polja
 2. Username/directory/subdomain Name: Ovo je poddirektorijum koji će cPanel da kreira u okviru vašeg osnovnog public_html direktorijuma. U odnosu na ime domena, cPanel će vam samostalno ponuditi naziv poddirektorijuma.
 3. Password: Lozinka koju upišete biće korišćena za FTP nalog koji je kreiran u prethodnom polju od strane cPanela. (Ukoliko pristupate poddirektorijumu putem FTP naloga osnovnog sajta, ova lozinka vam praktično nije potrebna)
Klikom na Add Domain vaš dodatni domen je kreiran i možete odmah upload-ovati datoteke websajta u poddirektorijum koji ste napravili u public_html direktorijumu.

Promena ili brisanje Addon domena
Ukoliko želite da izvršite promene ili obrišete neki od dodatnih domena, potrebno je da učinite sledeće:
 1. Prijavite se na svoj cPanel i u okviru kategorije Domains kliknite na Addon Domains
 2. U donjem delu stranice, za svaki addon domen imate opciju Actions - kliknite na link akcije koju želite da izvršite
Brisanjem addon domena u cPanelu brišete samo domen iz konfiguracija DNS-ova. Datoteke i baze podataka websajta nisu obrisane ovim brisanjem u cPanelu, već ih morate ručno obrisati u okviru osnovnog public_html direktorijuma.

Ukoliko želite da ime domena na ćirilici, npr. бизнисцентар.нет u svoj cPanel (kao parking ili addon domen), potrebno je da ovo ime domena enkriptujete u dozvoljeni niz karaktera.
Domen na ćirilici morate da prebacite u tzv. Punycode (ACE) verziju domena koja uobičajeno ima xn-- prefiks.
Sajtovi na kojima možete pretvoriti Unicode u Punycode su www.idnstuff.com i punycoder.com.
Npr. za naš domen na ćirilici, Punycode je xn--80abmheb8ac2agn9b.xn--e1apq
Pravilo pretvaranja u Punycode važi i kada je u pitanju otvaranje naloga (registracija) domena na ćirilici.

Nakon uplate registracije ili produženja web hostinga naloga ili registracije domena, preporučujemo da svaki korisnik BiznisCentra izvrši određena podešavanja u cilju efikasne komunikacije i proširenja zakupa usluga.


Lista preporuka podešavanja

 1. Upis naše e-mail adrese

  Preporučujemo svim našim korisnicima/klijentima da u okviru svojih adresara e-mail klijenata upišu našu zvaničnu elektronsku adresu centar@bizniscentar.net kako bi redovno dobijali naša obaveštenja o isteku naloga i izbegli da neka naša poruka završi u spam direktorijumu klijenta
 2. BiznisCentar na društvenim mrežama

  Pratite BiznisCentar putem Facebooka, Twittera i drugih društvenih mreža kako biste dobijali informacije o promocijama i popustima
 3. Dodatne usluge BiznisCentra

  Pronađite dodatne i napredne usluge i proizvode u okviru BiznisCentra

U nekim slučajevima, umesto instalacije Wordpress CMS-a putem QuickInstall-a, preporučujemo Vam da instalaciju izvršite samostalno.

Wordpress logo

1. korak: preuzimanje (download) Wordpress-a
Kako biste započeli proces instalacije, prvo je potrebno da preuzmete Wordpress sa zvanične stranice za preuzimanje: wordpress.org/download/. Uvek preuzimajte poslednje verzije Wordpress paketa. Nakon preuzimanja paketa, otpakujte Wordpress u željeni direktorijum na Vašem lokalnom računaru.

2. korak: prebacivanje WordPress-a na Vaš hosting nalog (sajt)
Da biste ovo učinili, jednostavno pročitajte naše uputstvo Kako prebaciti (upload-ovati) datoteke koristeći FTP.

3. korak: kreirajte MySQL bazu podataka i korisnika baze
Wordpress paket čuva sve podatke i informacije u okviru baze podataka koju morate kreirati u ovom koraku:
 1. Ulogujte se na cPanel administrativni panel sa svojim korisničkim imenom i lozinkom
 2. U odeljku Databases, kliknite na ikonu MySQL Database Wizard
 3. Kreirajte bazu podataka, unesite ime baze i kliknite Next Step
 4. Kreirajte korisnike baze podataka, unesite korisničko ime baze i lozinku i kliknite Create User
 5. Dodajte korisnika (User) bazi podataka, kliknite na All Privileges polje za potvrdu i kliknite na Next Step
 6. Snimite na posebnom mestu podatke o bazi podataka i korisnicima

4. korak: konfigurišite wp-config.php datoteku
U okviru Wordpress paketa na svom računaru pronađite wp-config-sample.php datoteku i uradite sledeće:
 1. Ulogujte se na cPanel administrativni panel sa svojim korisničkim imenom i lozinkom
 2. U odeljku Files, kliknite na File Manager ikonicu
 3. U okviru pop-up boksa koji će iskočiti, obeležite Web Root i obeležite boks Show Hidden Files (dotfiles) i kliknite na Go
 4. Iz navigacionog menija sa leve strane u File Manageru, kliknite na public_html kako biste proširili direktorijum
 5. Kliknite na direktorijum gde se nalazi Vaša Wordpress instalacija
 6. Na desnom strani File Manager ekrana, pronađite datoteku wp-config-sample.php
 7. Desnim klikom na datoteku, odaberite Rename i promenite naziv datoteke u wp-config.php. Kliknite na Rename File taster
 8. Desnim klikom na datoteku wp-config.php i obeležite Code Edit. Kada Vam se datoteka otvori, pronađite sledeće informacije: define('DB_NAME', 'database_name_here'); - u polje database_name_here upišite naziv baze koji ste u ranijem koraku odredili, define('DB_USER', 'username_here'); - u polje username_here upišite korisničko ime koje ste u ranijem koraku odredili, define('DB_PASSWORD', 'password_here'); - u polje password_here upišite lozinku koju ste u ranijem koraku odredili. Kada izvršite ove izmene, kliknite jednostavno na Save Changes taster

5. korak: pokrenite instalaciju
Otvorite svoj internet pregledač i jednostavno ukucajte adresu: http://vašsajt.com/wp-admin/install.php (vaš sajt zamenite sa adresom vašeg web sajta) nakon čega ćete dobiti poruku Welcome to the famous five minute WordPress installation process!.

6. korak: Kompletirajte instalaciju
Na ovoj stranici, upišite naziv sajta, korisničko ime Administratora (odaberite sami, nije isto ono iz prethodnih koraka), lozinku Administratora, e-mail adresu na koju će biti poslati podaci za prijavu Administratora i vreme kada želite da Google indeksira vaš sajt. Kliknite na Install Now i trebalo bi da dobijete poruku: Success! WordPress has been installed.

Predstavljamo BiznisCentar Wordpress hosting pakete

cPanel omogućava veći broj različitih alatki za praćenje statističkih podataka web sajta u cilju efikasnog administriranja vašeg web hosting naloga. Sve ove podatke možete pratiti u okviru odeljka Metrics u cPanelu.

statistike web sajta u cpanelu

Ulogujte se na cPanel. Pronađite odeljak Metrics.

 • Visitors - detalji o posetiocima koji su poslednji posetili vaše web stranice
 • Bandwidth - detalji o iskorišćenosti saobraćaja u okviru celokupnog vašeg web hosting naloga
 • Webalizer - aplikacija koja vizuelno prikazuje podatke o posećenosti web sajtu
 • Webalizer FTP - sličan osnovnom Webalizer-u, ali on prikazuje podatke FTP saobraćaja
 • Raw Access Logs - podaci kojim datotekama na vašem web hosting nalogu korisnici pristupaju
 • Analog Stats - osnovni cPanel program koji prikazuje celokupnu aktivnost vašeg web hosting naloga
 • Error Logs - prikupljeni podaci o greškama koje se ispisuju posetiocima prilikom poseta
 • AWStats (preporuka) - napredni web program za analitiku koji prikazuje detaljne podatke o posećenosti stranicama web sajta. Sadrži 60-minutne, dnevne, mesečne i godišnje statistike posećenosti; linkove putem kojih posetioci dolaze na vaš sajt; HTTP kodove; podatke o najviše korišćenim operativnim sistemima, internet pregledačima i državama iz kojih posetioci dolaze

Takođe, ukoliko imate problema sa prostorom na web disku, korisna adresa je: Provera iskorišćenosti web diska hosting naloga

E-mail

Prvo je potrebno da kreirate email korisnički nalog u okviru Cpanel administrativnog panela Vašeg websajta:

 1. U adresno polje Vašeg internet čitača ukucajte www.adresasajta.com/cpanel (npr. www.economy.rs/cpanel). Iskočiće identifikacioni prozor i potrebno je da unesete korisničko ime i lozinku koju smo Vam poslali u potvrdnom e-mailu nakon otvaranja Vašeg naloga. Nakon unošenja podataka, kliknite OK i otvoriće Vam se cPanel administrativni panel.
 2. U mnoštvu ikonica, kliknite na prvu ikonicu na spisku, pod nazivom Mail. Otvoriće Vam se stranica Mail Manager Main Menu. Kliknite na treću opciju Add/Remove/Manage Accounts. Otvoriće Vam se stranica Mail Account Maintenance. Da biste otvorili nov korisnički email nalog, kliknite na Add Account. Otvoriće Vam se stranica Add Mail Account
 3. Upišite željeno korisničko ime (email), lozinku (password) i Limit u veličini sandučića (Quote, preporučujemo da kao vrednost unesete 10). Kliknite na Create. Otvoriće Vam se potvrdna stranica o kreiranom email korisničkom računu.

Da biste uspešno koristili, slali i primali elektronsku poštu, potrebno je da imate instaliran neki od pouzdanijih email klijenata, kao što su Microsoft Outlook Express, Microsoft Outlook, Mozilla Thunderbird, Eudora, itd.

Definisanje email korisničkog naloga u email klijentu (prikazaćemo proces definisanja u okviru Microsoft Outlook Express-a)
 1. Odaberite u glavnom meniju programa Tools, zatim Accounts, u okviru identifikacionog prozora Internet Account odaberite Mail.
 2. U desnom meniju odaberite Add, zatim Mail. Otvoriće Vam se prozor Internet Connection Wizard. U polje Display name upišite prepoznatljivo ime naloga (ovo ime će stojati u direktorijumu primljene elektronske pošte kada nekome pošaljete elektronsko pismo, npr. kod nas piše Inventa hosting - prodajno odeljenje). U polje E-mail address upišite na email adresu koju ste otvorili u okviru cPanela. U polje Incoming mail (POP3, IMAP or HTTP) Server upisati POP3 server koji smo Vam poslali u potvrdnom e-mailu nakon otvaranja Vašeg naloga (npr, mail.adresavasegsajta.com, ili mail.inventa-hosting.com). U polje Outgoing mail (SMTP) Server upisati SMTP server koji smo Vam poslali u potvrdnom e-mailu nakon otvaranja Vašeg naloga (npr, mail.adresavasegsajta.com, ili mail.inventa-hosting.com). Dalje na sledećoj stranici u polje Account name upisati korisničko ime koje ste definisali u okviru cPanela (npr. centar@bizniscentar.net i lozinku. Na poslednjoj stranici kliknite na Finnish.
 3. Otvorite ponovo Tools, zatim Accounts, i u okviru identifikacionog prozora Internet Account odaberite Mail. Selektujte korisnički email nalog koji ste upravo definisali i kliknite na Properties. Odaberite poslednju karticu Servers. Poslednja opcija pri dnu je Outgoing Mail Server i opcija (kvadrat, potvrdno polje) My Server requires authentication mora da bude obeležena (potvrðena).

Vaš korisnički email nalog uspešno je kreiran i možete početi sa korišćenjem i komunikacijom. Ukoliko definišete više email naloga, npr. za sva zaposlene u Vašoj firmi, potrebno je objašnjenu proceduru ponoviti isto toliko puta.

U okviru Biznis Centar internet usluga, Vašu elektronsku poštu možete proveravati ma gde se nalazili. Sve što Vam je potrebno je internet čitač.
U okviru naših aplikacija, ponudili smo tri poznate webmail aplikacije: Squirrel Webmail Client, RoundCube Webmail i Horde Webmail. Ove tri aplikacije možete koristiti naizmenično, ili, ukoliko se naviknete na jednu od njih, možete koristiti onu koja Vam najviše odgovara u svakodnevnom radu - Vaša elektronska pošta uvek će biti sačuvana, bez obzira u kom ste klijentu.

Ukoliko navedene klijente koristite naizmenično, direktno se možete ulogovati putem adrese: www.adresasajta.com/webmail. Otvoriće Vam se identifikacioni prozor i potrebno je da unesete korisničko ime i lozinku nekog od email naloga koji ste ranije definisali. Ulogovanjem pristupićete stranici na kojoj možete odabrati jednu od tri Webmail aplikacije instalirane na našim serverima.

Ukoliko koristite samo jedan od navedenih Webmail klijenata, svakom od njih možete direktno pristupati putem jedne od sledećih adresa:
Round Cube Webmail - http://adresasajta.com:2095/roundcube/index.php
Squirrel Webmail Client - http://adresasajta.com:2095/3rdparty/squirrelmail /src/webmail.php
Horde Webmail - http://adresasajta.com:2095/horde/login.php

Predstavljamo vam najčešće kodove grešaka u komunikaciji putem elektronske pošte i programa Microsoft Outlook i Microsoft Outlook Express.

IMAP and POP3
An unknown error has occurred. Subject 'test', Account: 'mail.domain.com', Server: 'mail.domain.com', Protocol: SMTP, Server Response: '550 External MTA's must be authenticated in order to send e-mails', Port: 25, Secure(SSL): No, Server Error: 550, Error Number: 0x800CCC69

Potrebno je da potvrdite i obeležite opciju Outgoing Server Requires Authentication
####################################

IMAP and POP3
The connection to the server has failed. Account: 'mail.domain.com', Server: 'mail.domain.com', Protocol: SMTP, Port: 255, Secure(SSL): No, Socket Error: 10061, Error Number: 0x800CCC0E

Port 255? Potrebno je uvek da koristite Portove 25 ili 26
####################################

IMAP
The server has rejected your login. Please verify that your user name and password are correct.

POP3
There was a problem logging onto your mail server. Your Password was rejected. Account: 'mail.domain.com', Server: 'mail.domain.com', Protocol: POP3, Server Response: '-ERR Login failed.', Port: 110, Secure(SSL): No, Server Error: 0x800CCC90, Error Number: 0x800CCC92

Moguće je da ne koristite punu e-mail adresu kao korisničko ime (username), ili je potrebno da resetujete lozinku
####################################

IMAP
The host 'mail.domain.com' could not be found. Please verify that you have entered the server name correctly.

POP3
The host 'mail.domain.com' could not be found. Please verify that you have entered the server name correctly. Account: 'mail.domain.com', Server: 'mail.domain.com', Protocol: POP3, Port: 110, Secure(SSL): No, Socket Error: 11004, Error Number: 0x800CCC0D

Moguće da je u pitanju greška prilikom kucanja, moguće da nije registrovana/propagirana adresa ili da server trenutno nije u funkciji. Najbolje rešenje je da koristite ispravan domen i kucate tačnu adresu, i ukoliko i dalje ne radi, koristite IP adresu servera.
####################################

IMAP
General authentication failed. None of the authenticated methods supported by your IMAP server (if any) are supported on this computer.

POP3
Unable to logon to the server using Secure Password Authentication. Account: 'mail.domain.com', Server: 'mail.domain.com', Protocol: POP3, Server Response: '-ERR Invalid command.', Port: 110, Secure(SSL): No, Server Error: 0x800CCC90, Error Number: 0x800CCC18

Potrebno je da se korisnik uloguje koristeći obeleženu opciju Secure Password Authentication. Takođe, potrebno je od-čekirati SPA.
####################################

IMAP
The connection to the server has failed.

POP3
The connection to the server has failed. Account: 'mail.domain.com', Server: 'mail.domain.com', Protocol: POP3, Port: 1100, Secure(SSL): No, Socket Error: 10061, Error Number: 0x800CCC0E

Port dolazeće elektronske pošte je pogrešan. Potrebno je da bude 110 za POP3 ili 143 za IMAP.
####################################

IMAP
Your server has unexpectedly terminated the connection. Possible causes for this include server problems, network problems, or a long period of inactivity.

POP3
Your server has unexpectedly terminated the connection. Possible causes for this include server problems, network problems, or a long period of inactivity. Account: 'mail.domain.com', Server: 'mail.domain.com', Protocol: POP3, Port: 110, Secure(SSL): Yes, Error Number: 0x800CCC0F

Korisnik koristi sigurnu konekciju, ali regularni port dolazeće pošte. Potrebno je da bude 995 za POP3 ili 993 za IMAP.
####################################

IMAP
Your specified Root Folder of 'public_html' could neither be found nor created. Please verify that your Root Folder Path is correct, and that your IMAP account is properly configured.

Korisnik je pokušao da podesi Root folder path:, ali je ostala opcija prazna. Samo za IMAP
####################################Zvanična objašnjenja Microsoft-a

0x800CCC65 - ova greška označava da lokalni zaštitni zid (firewall), kao što je Zone Alarm ili antivirus programi kao što su NOD32, Norton Antivirus ili McAfee blokiraju odlaznu konekciju vašeg e-mail servera. Privremeno onemogućite rad ovih softvera i pokušajte ponovo.

0x800CCC67 - ova greška označava jedno od sledećih stanja: internet servis provajder blokira port 25, lokalni zaštitni zid ili antivirus blokira SMTP komunikaciju ili nalog u Outlooku nije podešen ispravno. Probajte da promenite SMTP port sa 25 na 26, onemogućite privremeno zaštitni zid ili antivirusni program i pokušajte ponovo.

0x800CCC78 - vaša adresa pošiljaoca mora da bude puna e-mail adresa, a ne samo korisničko ime. Molimo Vas, podesite svoj nalog u Outlook/Outlook Expressu koristeći punu adresu, npr. username@mojdomen.com, umesto samo 'username'.

0x800CCC79 - proverite da je vaš e-mail klijent podešen tako da autentifikuje SMTP pre POP servera.

0x800CCC92 - proverite u okviru cPanela - moguće je da postoji problem sa lozinkom za e-mail nalog ili da je celokupan e-mail nalog izmenjen.

0x8004210B - proverite zvaničnu Microsoft dokumentaciju na adresi http://support.microsoft.com/kb/827349

0x8004210A - proverite zvaničnu Microsoft dokumentaciju na adresi http://support.microsoft.com/kb/827349

0x800C0133 - proverite zvaničnu Microsoft Newsgroupu na adresi

0x800CCC19 - proverite zvaničnu Microsoft dokumentaciju na adresi http://support.microsoft.com/kb/813518

0x800CCC0D - proverite zvaničnu Microsoft dokumentaciju na adresi http://support.microsoft.com/kb/813514

0x800CCC0E - proverite zvaničnu Microsoft dokumentaciju na adresi http://support.microsoft.com/kb/191687

0x800CCC0F - proverite zvaničnu Microsoft dokumentaciju na adresi http://support.microsoft.com/kb/813514

0x800CCC0B - proverite zvaničnu Microsoft dokumentaciju na adresi http://support.microsoft.com/kb/827349Načini oporavka vaše e-mail komunikacije

 1. Ugasite i pokrenite računar ponovo
 2. Kompletirajte e-mail nalog sa punim korisničkim imenom i lozinkom
 3. POP, IMAP, SMTP treba da su sintakse mail.mojdomen.com
 4. Pobrinite se da SMTP server ima obeleženu opciju Requires Authentication
 5. Promenite port SMTP servera sa 25 na 26 jer mnogi ISP provajderi blokiraju port 25 kako bi onemogućili spamovanje
 6. Privremeno onemogućite zaštitni zid i antivirusni program
 7. Pokušajte da probate (na trenutak) SMTP server ISP provajdera, ukoliko se problem nastavi

SSL sertifikati

SSL sertifikati omogućavaju web serverima šifrovanje njihovog saobraćaja i takođe nude i mehanizam potvrde identiteta servera svojim posetiocima. Osnovna prednost kupovine SSL sertifikata od ovlašćene kompanije (eng. Certificate Authority) putem BiznisCentra je dobijanje sigurnosti posetilaca koji mogu potpuno bezbedno da koriste ili kupuju na navedenom sajtu.

Preduslovi
Postoji nekoliko preduslova koji moraju biti ispunjeni kako biste dobili sertifikat od ovlašćene CA kompanije.

Registrovan internet domen
Pre kupovine SSL sertifikata, morate posedovati ili imati kontrolu nad registrovanim internet domenom sa kojim želite da povežete sertifikat. Ukoliko niste registrovali domen, možete to učiniti putem našeg BiznisCentar Shop-a BiznisCentar Shop-a

Pristup validaciji domena
Prilikom osnovnog procesa validacije internet domena, morate imati pristup jednoj od email adresa u okviru vaših WHOIS podataka ili administratorsku email adresu na sopstvenom domenu. Kompanija koja izdaje SSL sertifikate validira kontrolu nad domenom slanjem validacione email poruke na jednu od adresa iz WHOIS podataka navedenog domena, ili na generičku administratorsku email adresu. Određene kompanije omogućavaju i alternativne metode validacije domena, kao što su DNS ili HTTP-bazirana validacija.
Ukoliko želite da zakupite Organization Validation (OV) ili Extended Validation (EV) SSL sertifikat, ovlašćenoj CA kompaniji morate da dostavite dodatne dokumente koji pokazuju identitet kompanije i vlasnika sajta.

Web server ili web hosting nalog
Kako biste uspešno instalirali SSL sertifikat, potreban vam je zakup namenskog servera ili web hosting naloga. U slučaju zakupa web hosting naloga, potrebno je da zakupite posebnu IP adresu za korišćenje SSL sertifikata (u pogledu zaštićene komunikacije).

Kako da izaberete određeni SSL sertifikat
Pre odabira određenog SSL sertifikata, predlažemo potencijalnim kupcima da posete stranicu Vrste SSL sertifikata.

Generisanje CSR zahteva
Pre naručivanja SSL sertifikata, potrebno je da generišete CSR (Certificate Signing Request) za svoj server/web hosting nalog.

Proces generisanja CSR-a:
 • Ukoliko ste server ili web hosting nalog zakupili kod nas u BiznisCentru, potrebno je da zakupite dodatnu IP adresu (3.750,00 din/god) i popunite sledeći formular
 • Ukoliko ste server ili web hosting nalog zakupili kod nekog drugog provajdera, molimo Vas da nam CSR pošaljete putem email adrese ssl@bizniscentar.net
CSR je kodirana datoteka koja vam omogućava da nam na standardizovan način pošaljete svoj javni ključ zajedno sa nekim informacijama koje identifikuju vašu kompaniju/firmu i naziv domena. Kada generišete CSR, većina softverskih kompanija traži sledeće informacije: naziv domena (npr. www.sajt.com), ime firme/organizacije i lokaciju (država, pokrajina, grad/mesto), tip ključa (najčešće RSA) i veličina (minimum 2048 bita).

Kupovina SSL sertifikata
Putem BiznisCentra korisnici mogu kupiti autorizovane SSL sertifikate kompanija Comodo, Thawte, Symantec i GeoTrust. BiznisCentar ne pruža podršku prilikom registracije besplatnih SSL sertifikata nepoznatih kompanija.

Kupovina SSL sertifikata
Nakon generisanja CSR-a i kupovine SSL sertifikata, naši stručnjaci će proveriti Vaše podatke u skladu sa vrstom i karakteristikama kupljenog SSL sertifikata. Nakon validiranja podataka, SSL sertifikat primićete putem elektronske pošte.

Instalacija SSL sertifikata u okviru Vašeg cPanel 11.48 administrativnog panela
U ovom uputstvu za instalaciju objasnićemo korake do jednostavne registracije SSL sertifikata na cPanel 11.48 koji trenutno koristimo na većini naših servera.
 1. Ulogujte se na svoj cPanel nalog
 2. U okviru kartice Security kliknite na SSL/TLS Manager
  Instalacija SSL sertifikata
 3. Kliknite na Manage SSL Sites u okviru Install and the Manage SSL for your website (HTTPS) menija
  Upravljanje SSL sertifikatima
 4. Kopirajte kod sertifikata koji se primili od nas, uključujući -----BEGIN CERTIFICATE----- and -----END CERTIFICATE----- i ubacite kod u okviru Certificate: (CRT) polja na sledećoj stranici
 5. Kliknite na Autofill by Certificate taster koji će se pojaviti pored sertifikata koji ste uneli, i sistem će pokušati da učita ime domena i javni ključ koji ste uneli. Ukoliko sistem ne uspe da prepozna ključ, možete samostalno da unesete u okviru Private Keys (KEY) polja u SSL/TLS Manager.
  Popunjavanje instalacije SSL sertifikata
 6. Kopirajte i unesite CA Bundle u okviru Certificate Authority Bundle (CABUNDLE) polja
  Popunjavanje instalacije SSL sertifikata CA Bundle
 7. Kliknite na Install Certificate taster. Čestitamo! Uspešno ste instalirali SSL sertifikat za svoj sajt. Svom websajtu sada možete pristupati putem prefiksa https://. Za proveru pravilne instalacije, koristite ovaj web alat.
  Uspešno registrovan SSL sertifikat
Nakon uspešne registracije SSL sertifikata, preporučujemo vam da celokupan sertifikat snimite i sačuvate na sigurnom mestu. Ukoliko dođe do tehničkih ili nekih problema na web hostingu, jednostavno možete ponovo instalirati SSL sertifikat. Kako da svoj sajt uspešno prebacite sa HTTP na HTTPS protokol

Pravna dokumentacija

Vaš korisnički račun otvorićemo nakon prijema predviđenog iznosa pretplate u okviru našeg poslovnog računa. Vaša odgovornost sadrži dostavljanje elektronske adrese koja ne može biti povezana sa domenom koji naručujete. Ukoliko bude primećena neka zloupotreba servisa ili želimo da Vas kontaktiramo, koristićemo primarnu e-mail adresu. Odgovornost je korisnika da prijavljenu e-mail adresu redovno ažurira. Dostavljanje pogrešnih korisničkih podataka može prouzrokovati ukidanje ili brisanje Vašeg korisničkog računa.

Transferi korisničkih računa

Iako se naš tim inženjera trudi da korisnicima omogući najjednostavniji i najefikasniji proces transfer korisničkog računa, ne možemo u potpunosti garantovati uspešnost ovog procesa. U nekim slučajevima, i pored naše velike angažovanosti, nećemo biti u mogućnosti da korisnicima asistiramo u transferu korisničkog računa.

Sadržaj dela portala BiznisCentar.net
Svi servisi i usluge firme Economy Internet Group S.A., deo BiznisCentar (www.bizniscentar.net) u skladu su sa Zakonima države Srbije.
Korišćenje naših servisa u cilju povrede autorskih prava je strogo zabranjeno. Ovo uključuje neautorizovano kopiranje muzike, knjiga, fotografija ili drugog zaštićenog materijala. Ukoliko neki korisnik smatra da je neki od naših korisnika / klijenata izvršio neovlašćeno preuzimanje zaštićenog materijala ili zaštićenih robnih marki, kontaktirajte nas u najkraćem roku sa informacijama o povredi prava.

Primeri nelegalnih i nepoželjnih materijala u okviru svih korisničkih računa na našim serverima uključuju: IRC Bots, Proxy Scripts / Anonymizers, Piratski software / Warez, ".img" / sajtovi koji služe za snimanje fotografija bez otvaranja domena, Escrow servisi, Piramidalni programi, investicioni sajtovi (FOREX, egold exchange), Autosurf sajtovi, sajtovi za nelegalne bankarske transakcije, sajtovi - online lutrije, sajtovi sa sadržajem mržnje, sajtovi sa hakerskim podacima / arhivama / softverima, ili sajtovi koji promovišu ilegalne aktivnosti, kao što su IP skeneri, sajtovi za mail-bombardovanje i skripte za spamovanje.
Zadržavamo pravo da odbijemo pružanje usluga bilo kom korisniku. Svaki sadržaj, koji po našem mišljenju, je nelegalan ili krši ljudska ili građanska prava nekog korisnika biće obrisan sa naših servera bez objašnjenja i obaveštenja.
Ukoliko korisnik ne odgovori na e-mail u kojem tražimo objašnjenje ili zahtevamo brisanje nelegalnog materijala u roku od 48 sati, zadržavamo pravo da suspendujemo ili obrišemo navedeni korisnički račun.
Ukoliko korisnik nije siguran da li će njegov sadržaj biti prikladan na našim serverima, potrebno je da nas kontaktira i biće nam drago da asistiramo u procesu odlučivanja potencijalnog korisnika.
Svaki sajt na kojem otkrijemo da sadrži materijale vezane za dečju pornografiju ili je na bilo koji način povezan sa dečjom pornografijom, biće u najkraćem roku suspendovan bez obaveštenja i biće obaveštena nadležna zvanična služba.
Odgovornost je korisnika da obezbede da su skripte/programi instalirani u okviru korisničkog računa sigurni i da su definisane dozvole direktorijuma u okviru metoda instalacija. Korisnici su odgovorni za sve akcije koje čine u okviru svog korisničkog računa. Ovo podrazumeva i upravljanje korisničkim imenom i lozinkom. Obavezno je korišćenje sigurne lozinke, a u sklopu otvaranja korisničkog računa, Biznis centar korisnicima otvara potpuno sigurne podatke.

Kontakt
Ukoliko imate pitanja u vezi ovih Uslova korišćenja, molim Vas da pošaljete putem sledeće adrese.

Poslednja promena 8. avgust 2010. godine

Biznis Centar, u okviru firme Economy Internet Group S.A., ("BiznisCentar") poštuje privatnost svojih korisnika i posetilaca i posvećen je zaštiti ličnih informacija svojih korisnika i posetilaca. Ova politika korišćenja odnosi se na Biznis Centar web servis u okviru adrese BiznisCentar.net - www.bizniscentar.net. Mi ne prikupljamo lične informacije o Vama kada pristupate ovom delu websajta, osim u slučajevima kada odaberete da ostavite informacije ili u slučajevima koji nisu predmet ove Politike zaštite privatnosti. Naznake u okviru ove Politike zaštite privatnosti inkorporirane su u okviru Uslova korišćenja koje možete pronaći na www.bizniscentar.net/korisnicki-servis/uslovi-koriscenja.html.

Ova Politika zaštite privatnosti opisuje osnovne principe prikupljanja i korišćenja informacija od svojih korisnika i posetilaca našem websajtu. Želimo da razumete kako koristimo i kako NE koristimo informacije koje nam ostavljate. Da biste shvatili našu Politiku privatnosti, molimo Vas da pročitate celokupan tekst.

Za korisnike, ovaj websajt struktuiran je tako, da prilikom posete ne morate da se identifikujete ili ostavite neku ličnu informaciju.

Za buduće i postojeće korisnike i partnere, jednom kada nam ostavite informacije koje Vas mogu identifikovati na bilo koji način, budite sigurni da će one biti iskorišćene samo za podršku Vašeg poslovnog odnosa sa Biznis Centar-om.

Koji tip informacija prikupljamo
Kada posetite naš websajt, naš server prikuplja osnovne informacije o korisnicima koje uključuju Vašu IP adresu, vreme kada ste pristupili websajtu i stranice koje ste posetili, što se ne smatra informacijama za identifikovanje nekog od posetilaca.
Kada naručujete neku od usluga Biznis Centra, potrebno je da nam ostavite kontakt podatke. Kontakt informacije tipično uključuju Vaše ime, adresu i broj telefona. Podatke za plaćanje ne prikupljamo jer u okviru našeg servisa nije moguće plaćanje kreditnim karticama.
Dok ste naš korisnik, informacijama upravljamo u odnosu na Vaš status, izbor usluge ili prijavu korisnika. Takođe, obavezno čuvamo Vašu elektronsku adresu u cilju efikasnije komunikacije.

Kako koristimo informacije
Biznis centar ne dostavlja, iznajmljuje ili prodaje Vaše lične informacije niti jednoj organizaciji ili trećem licu.
Vaše kontakt podatke koristimo u cilju ostvarivanja naših usluga. Kreiramo i čuvamo podatke koji označavaju Vaš korisnički status, vrstu kupljenih usluga i prijave korisnika na sistem. Pritiskom tastera POTVRĐUJEM, svaki korisnik pristaje na Politiku zaštite privatnosti koja je navedena.
Biznis centar može Vaše podatke podeliti sa odabranim partnerima/trećim licima, npr. u slučaju obaveštavanja o zanimljivim ponudama koje bi Vam mogle biti interesantne ili uslovima nekih specijalnih programa samo u slučaju da ste saglasni. Biznis Centar može koristiti podatke o korisnicima kako bi obavestio o promenama u sistemi ili informacijama o novim ili nadograđenim aplikacijama. Korisnici se u svakom trenutku mogu odjaviti od primanja promotivnih poruka partnera / trećih lica slanjem elektronske poruke na centar@bizniscentar.net.
Vaše lične podatke možemo prikazati samo s Vašom dozvolom kada ocenjujete naše usluge i postavljate komentar.
Korisničke podatke nećemo prikazati ni u kom slučaju, osim u slučajevima kada verujemo da je prikazivanje ovih informacija neophodno za identifikovanje, ili pokretanje akcija zaštite u slučajevima kada je korisnik povredio ili izazvao štetu vlasništvu Biznis centra, naših korisnika, ili trećih lica. Korisničke podatke možemo dostaviti regulatornim telima i zvaničnim organima u skladu sa važećim Zakonima Republike Srbije.
Biznis centar neće prikazati trećim licima sadržajem elektronske ili bilo koje druge komunikacije sa korisnicima koji Biznis Centar snima, osim u slučajevima: (a) javne bezbednosti; (b) kada je u skladu sa transferom poslovnih aktivnosti; (c) kada je potrebno uključiti u okviru narudžbi, garancija, ili drugih legalnih procesa koje Biznis Centar sprovodi u strogoj diskreciji; (d) kada to zahtevaju nadležni zakonski organi.
Biznis centar zadržava pravo da cenzuriše, promeni ili ukloni prikaz svih vrsta snimljene komunikacije ili poslate putem našim resursa korisnicima ili trećim licima. Biznis Centar će takođe proveravati, brisati ili blokirati pristup komunikaciji koja šteti resursima i ugledu Biznis Centra, našim korisnicima, ili trećim licima.
Obaveštavamo Vas da Economy Biznis centar može iskoristiti snimljene informacije u cilju direktnog obaveštavanja ili generalnih informacija koje Vas mogu zanimati, ili mogu biti u direktnoj ili indirektnoj vezi sa kupljenom uslugom.

Reklamiranje trećih lica i "kolačići"
Osnovne informacije koje prikupljamo potrebne su nam kako bi analizirali web saobraćaj, poboljšali sadržaj našeg websajta i unapredili nivo korišćenja našeg websajta.
Economy ne iznajmljuje ili prodaje lične informacije trećim licima, osim u slučajevima koji su objašnjeni u okviru ove Politike. Trenutno sarađujemo s nekoliko online partnera koji koriste osnovne podakte kako bi nam pomogli u optimizaciji našeg internet poslovanja i komunikacije. Koristimo usluge marketing kompanija koje nam pomažu da ostvarimo maksimalnu efektivnost reklamiranja i nivoa korišćenja našeg sajta od strane korisnika. U cilju navedenog, koristimo "kolačiće". Podaci koji se identifikuju pomoću ovih internet aplikacija ne mogu korisnika lično identifikovati. Informacije koje prikupljamo pomažu nam da uočimo šta privlači naše korisnike na sajtu, koje su usluge najzanimljivije našim korisnicima, i koje vrste ponuda najviše interesuju naše korisnike.
Povremeno možemo koristiti "kolačiće", koji su samo manji deo informacije koje prikupljamo na websajtu u posebnoj datoteci na našem serveru.
U okviru ovog dela sajta, omogućavamo direktan razgovor sa našim predstavnikom (online chat, online operater). Iz razloga što transkripte razgovora snimamo na našim lokalnim serverima, vaši korisnički podaci su sigurni i nije potrebno da ih ostavljate, osim u slučajevima kada samostalno ostavite navedene podatke.

Kako mogu pristupiti ličnim informacijama
Vašim ličnim informacijama ne možete pristupiti jer su oni snimljeni van Web okruženja. U narednom periodu očekuje se izgradnja online sistema za podršku korisnicima koji će omogućiti logovanje korisnika i pristup ličnim informacijama. Ukoliko iz bilo kog razloga želite izmeniti lične podatke koje ste nam dostavili, molimo Vas da nam pošaljete u okviru elektronske poruke na adresu centar@bizniscentar.net.

Bezbednost
Biznis centar poseduje bezbednosne mere koje onemogućavaju gubitak, brisanje ili uzurpiranje informacija koje su pod našom kontrolom.

Linkovi
Na našem websajtu, u delu NET, možete pronaći linkove ka drugim websajtovima koji nisu naše vlasništvo. U ovim slučajevima, Biznis Centar nije odgovoran za zaštitu privatnosti ili sadržaj navedenih sajtova. Preporučujemo Vam da pročitate Politiku privatnosti svakog sajta pre njegovog korišćenja.

Privatnost dece
Biznis centar ne prodaje usluge deci i korisnici moraju imati najmanje 18 godina. Sve osobe ispod 18 godina moraju imati dozvolu roditelja ili staratelja da prihvataju Uslove korišćenja kako bi postali naši korisnici. Ukoliko imate ispod 18 godina, savetujemo Vam da koristite naš sajt samo uz učešće roditelja ili staratelja.

Promena Politike privatnosti
Economy Biznis centar zadržava pravo da promeni Politiku zaštite privatnosti u svakom trenutku. Pozivamo Vas da periodično posetite naš sajt u cilju provere promena Politike zaštite privatnosti. Operativna verzija Politike privatnosti uvek je dostupna u okviru ove stranice.

Kontakt
Ukoliko imate pitanja u vezi ove Politike privatnosti, molim Vas da pošaljete na adresu centar@bizniscentar.net.

Poslednja promena 21. januar 2012. godine

Politika plaćanja u skladu je s osnovnim Uslovima korišćenja firme i odnosi se na sve korisnike Biznis Centar internet usluga

Vrsta plaćanja
Sve cene naših usluga prikazane su u srpskim dinarima. Plaćanja moraju biti izvršena u srpskim dinarima. Biznis Centar prihvata sledeće načine plaćanja:
• poštanska uplatnica
• bankarska transakcija
Biznis Centar ne prihvata plaćanje kreditnim karticama.
Biznis Centar se obavezuje da u određenim vremenskim intervalima upozori svoje korisnike za dolazak naplate određenih usluga korisnika. Korisnik je dužan da Biznis Centar obavesti o svim poslovnim promenama, kao i promeni elektronske adrese koja je korišćena za otvaranje korisničkog računa na našim serverima. Biznis Centar svoje korisnike o isteku pretplate usluga obaveštava 14 i 7 dana pre isteka pretplate. Ukoliko korisnik ne izvrši plaćanje do dana naznačenog u obaveštenju, korisnički račun se automatski suspenduje. Ukoliko korisnik ne izvrši plaćanje u narednih 30 dana od dana isteka pretplate, korisnički račun se automatski briše. U ovom slučaju Economy Biznis centar nije dužan da čuva korisničke podatke, kao i sadržaje korisničkih računa na našim serverima.

Ciklusi plaćanja
Biznis Centar omogućava jedan ciklus plaćanja za usluge iznajmljivanja hostinga: godišnje i 2-godišnje, dok ciklusi plaćanja registracije domena se odnose na godišnja plaćanja do maksimalno 10 godina. Ciklus plaćanja započinje danom aktivacije naloga. Dodatne usluge i proizvodi koje kupujete uz neku od načih usluga naplaćuju se na mesečnom nivou.

Produžavanje plaćanja
Kako ne bismo prekidali normalno funkcionisanje Vaših internet servisa, svi korisnički računi nakon plaćanja produžavaju se automatski, u skladu sa korisničkim ciklusom plaćanja. Ukoliko želite odustati od naših servisa i usluga, potrebno je da pošaljete elektronsko pismo našem Korisničkom servisu.

Važno obaveštenje
Registracija domena i web hosting korisnički računi upravljaju se različitim sistemima. Ukoliko želite da odustanete od neke usluge, molimo Vas da specificirate od koje usluge želite da odustanete.


Obaveštenja o plaćanju
Biznis Centar šalje obaveštenja o statusu Vašeg korisničkog računa isključivo elektronskom poštom. Obaveštenja mogu biti pregledana i štampana putem Vašeg e-mail klijenta.


Posebne naknade
Reaktivacija
Korisnici koji žele da reaktiviraju zatvoren korisnički račun potrebno je da uplate posebnu naknadu u visini od 1.499,00 din. Ukoliko korisnici žele da Biznis Centar izvrši vraćanje datoteka u okviru korisničkog računa, potrebno je da uplate posebnu naknadu u visini od 7.999,00 din.
Promena hosting plana
Korisnici koji žele da izvrše promenu Web Hosting plana na jeftiniji hosting plan potrebno je da uplate posebnu naknadu u visini od 500,00 din. Za korisnike koji žele da pređu na skuplji hosting plan, nije potrebno da uplate posebnu naknadu već samo razliku u cenama između dva plana.

Otkazivanje korisničkog računa
Hosting planovi će biti automatski produžavani dok korisnički račun ne bude otkazan. Ukoliko želite da otkažete uslugu, to možete učiniti putem ove stranice. Nakon ovoga, naši Specijalisti za odnose sa korisnicima će Vam objasniti način odjave usluga. Za ovu uslugu ne naplaćujemo posebne naknade.
Zahtev za otkazivanjem korisničkog računa morate poslati najmanje 7 dana pre isteka Vaše pretplate u okviru Ciklusa plaćanja. Otkazivanje stupa na snagu danom prijema Vašeg zahteva. Kada bude izvršen, Biznis Centar će korisnika obavestiti o otkazivanju navedene usluge. Ukoliko ne primite potvrdu otkazivanja, molimo Vas da kontaktirate Biznis Centar što je pre moguće.
Biznis Centar ne proverava, i neće automatski otkazati korisnički račun u slučaju problema sa transferom domena, nekorišćenjem usluge, problema sa internet servis provajderom, ili drugim razlogom koji nije direktno povezan sa servisima Biznis Centra. Otkazivanjem usluga korisnik se ne oslobađa prispelih obaveza plaćanja koje su ranije nastale. Economy Internet Group S.A. zadržava pravo da otkaže svaki korisnički račun, u svakom trenutku, i bez obaveštenja, zbog svih razloga koje smatramo obaveznim.

Promena plaćanja / cena
Biznis Centar zadržava pravo promene cena bez prethodnog obaveštenja korisnika. Svaka promena cena postaje validna tek od narednog Ciklusa plaćanja korisnika.

Poslednja promena 8. avgust 2010. godine

Economy Internet Group, Biznis Centar aktivno vrši monitoring svih web servera, database servera, mail servera uključujući sve kritične servise putem eksternih servisa van naših sistema. U našoj firmi zaposleni su inženjeri koji u najkraćem roku odgovaraju na probleme u radu servera, 24/7.

Biznis Centar omogućava 99,9% garanciju dostupnosti za sve korisnike web hosting paketa.

Ne prihvatamo odgovornost u sledećim slučajevima:
- mrežnih problema na Internetu (van naše mreže), kao što je Vaš internet servis provajder i naš data centar
- DDoS ili drugim napadima na naše servere
- problema sa mrežom Vašeg internet servis provajdera
- problema prilikom korišćenja internet čitača ili DNS keširanja

Sadržaj