Najnovije vesti i saveti

Covid pasoši: da li je CovidPass rešenje u oblasti u kojoj je tehnologija zakazala

U borbi protiv neverovatno smrtonosnog neprijatelja kakav je koronavirus Covid-19 do sada smo koristili metode iz srednjeg veka, kakve su izolacija, izbegavanje društvenih kontakata i pranje ruku - ali gde je tu tehnologija i da li je ona potpuno zakazala?

Objavljeno: Avg 11, 2020
Covid pasoši: da li je CovidPass rešenje u oblasti u kojoj je tehnologija zakazala
Podsetimo, na portalu elektronske uprave na adresi euprava.gov.rs 20. jula puštena je nova usluga notifikacije da je nekome gotov PCR test, ali na pitanje o naprednijim tehnologijama, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihajlo Jovanović je rekao da Srbija razmišlja da napravi mobilnu aplikaciju za praćenje koronavirusa.

Da li je tehnologija potpuno zakazala, i da li smo čekajući da virus prođe sam od sebe tokom proteklih meseci izgubili neprocenjivo vreme da se pripremimo za drugi talas koji će najverovatnije krenuti sredinom oktobra?

Jedno interesantno rešenje dolazi iz Češke gde je firma UbiTech razvila aplikaciju CovidPass koja bi predstavljala zamenu za negativnu potvrdu testa.

Radi na principu zajedničke baze podataka. Prema tvorcima, u budućnosti bi trebalo da se spreči potreba za uvođenjem sveobuhvatnih mera tokom širenja virusne epidemije.

- Imam lično iskustvo sa covidom. Srećom, imao sam lagani virus, ali sam proveo 52 dana u karantinu kod kuće, opisao je izvršni direktor kompanije Marek Pavlas. Upravo u karantinu došao je do ideje da stvori sveobuhvatnu aplikaciju koja bi, između ostalog, povezala laboratorije i redovne korisnike.

- Bilo mi je neverovatno da imamo sofisticirane alate i možemo da se nosimo sa onim što se dešava nakon što se čovek zarazi. Za sve pre toga, međutim, koristimo metode iz srednjeg veka, poput ograničenja slobodnog kretanja osoba, povećane higijene ruku i nošenja maski.

kovid pasoš

On želi da spreči ove široko rasprostranjene mere za mogući drugi talas. Prema njegovim rečima, aplikacija bi trebalo da funkcioniše tokom vremena, tako da, na primer, radnici fabrike dele negativne potvrde o testiranju sa nadređenima putem kadrovskog sistema, zahvaljujući čemu ne bi bilo potrebno ograničavati poslovanje.

Tokom jednokratne provere, aplikacija će generisati jednokratni QR kod. Kroz njega ovlašćena osoba može pregledati potvrdu o infektivnosti koju je izdala jedna od partnerskih laboratorija.

- Za budućnost, kao i pre pretnje od drugog talasa, od presudnog je značaja uključiti sve pametne alate koji smanjuju rizik od prenošenja bolesti i omogućavaju društvu i državi da rade bez drastičnih mera, rekao je Roman Primula, epidemiolog i vladin komesar za zdravstvenu nauku i istraživanje.

- Uveren sam da je potreba za takvim de facto imunološkim pasošem apsolutno ključna za borbu protiv virusnih infekcija, rekao je Primula. Prema njegovim rečima, slična ideja rođena je u nekoliko zemalja, ali nigde nije bio tako složen sistem.

Takođe će zavisiti od cene testova

Prema programerima aplikacija, razvoj metoda testiranja je ključan. Sada se još uvek rade PCR testovi za 1.750 kruna (oko 67 evra).

- Testovi su i dalje skupi. Samo potpuno aktiviranje sistema omogućiće brže i jeftinije testiranje, opisao je Pavlas. Prema Pimmuli, situacija pogoduje tome, prema njegovim rečima, u svetu se razvijaju nove metode ispitivanja, a u bliskoj budućnosti test bi mogao biti reda nekoliko stotina kruna.

Prednost sistema je i činjenica da pacijent ne mora biti korisnik aplikacije da bi bio evidentiran u bazi podataka. Trebao bi biti dostupan onima koji ne poseduju pametni telefon. Kada prođete test, samo proverite aplikaciju za uključivanje u bazu podataka na papiru. Da biste rezultat prikazali trećem licu, dovoljno je predstaviti ličnu kartu.

Ovo nije jedina karakteristika aplikacije. Takođe će omogućiti korisnicima da pronađu najbliže mesto za prikupljanje. Tada korisnik može naručiti pretplatu direktno u aplikaciji i ispuniti obrazac zahteva. Nadalje, aplikacija pruža, u saradnji s Ministarstvom spoljnih poslova, informacije o situaciji u drugim zemljama.

Država još nije učestvovala u sistemu, ali prema rečima predstavnika CovidPass-a, pregovori su u toku. "Drugi razvoj koji razmatramo je mogućnost povezivanja ovog rešenja sa strukturom države, tj. sa javnim portalom", rekao je autor tehničkog dela portala Martin Šebek.

Rezultati su sada povezani sa specifičnim dokazom identiteta koji osoba može koristiti za dokazivanje testa. Upotreba svih dokumenata omogućila bi veza sa javnim portalom.

Pored toga, moguće je koristiti i druge funkcije aplikacije, poput mogućnosti da se u sistem uključe građani stranih država koji dođu u Češku i moraju da prođu test.
„Sistem je u stanju da nadgleda da li se negativan test za ovu osobu dogodio u određeno vreme nakon prelaska granice. Ako se on nije pojavio, prijavite ga policiji za strance “, opisao je Šebek.

Upišite komentar

biznis centar izrada sajtova

#GradimoDobreSajtove

Specijalna ponuda izrade sajtova za mala i srednja preduzeća.
Saznajte više
upis firme u biznisindeks

Upišite Vašu firmu
besplatno

Upišite Vašu firmu i predstavite svoje proizvode i usluge, pokrenite prodaju na internetu i unapredite poslovanje.
Upišite vašu firmu

Biznis Vesti

Najnovije vesti i informacije iz biznisa i finansija, malog i srednjeg preduzetništva, IT tehnologija, marketinga i zanimljivih oblasti za naše čitaoce.
Sadržaj

Najnovije vesti