Najnovije vesti i saveti

Ekonomija u doba korone: počinje borba

I dok se kompanije širom sveta prilagođavaju ograničenjima zbog pojave virusa Covid-19, zvaničnici država i ekonomisti prilično sporo objavljuju mere kojima bi mogli da se suprotstave kao odgovor na ovu pandemiju.

Objavljeno: Mart 16, 2020
Ekonomija u doba korone: počinje borba
Nemačka
KfW, nemačka državna banka za razvoj izdvojiće preko 610 milijardi $ kako bi osigurala preživljavanje kompanija i zadržavanje radnika. Ovo je najveći paket pomoći u Nemačkoj, nakon II Svetskog rata, jer se smatra da će najveća ekonomska sila Evrope biti najviše pogođena pojavom opasnog virusa. Državne investicije u periodu između 2021. i 2024. trebalo bi da budu povećane za 3,1 milijardu €.

Italija
Italijanska vlada objavila je paket pomoći kompanijama u vrednosti od 25 milijardi € - plaćanja rata kredita su suspendovana, a kreditori će odobriti moratorijum malim i srednjim preduzećima i domaćinstvima.

Francuska
Država će omogućiti upliv desetina milijardi evra, kao kompenzaciju smanjenja plata i gubitka zaposlenja zbog virusa Covid-19, a kompanijama će smanjiti poreze i neke socijalne izdatke za građane.

Austrija
Austrija predstavila fond od 4,4 milijarde € koji bi trebalo da pripomogne u otplati kredita i za kreditne garancije.

Švedska
Švedska centralna banka će kreditirati švedske kompanije sa kreditima u visini od 52 milijarde $.

Evropska unija
Planira investicije u vrednosti od 37 milijardi €, uz omogućavanje fleksibilnosti u pogledu budžetskih deficita i državne pomoći zemalja članica, kao i garancije u visini od 8 milijardi €.

Evropska centralna banka
ECB će omogućiti bankama kredite po kamatnoj stopi od -0,75% i povećati kupovine obveznica u visini od 120 milijardi €, sa naglaskom na otplate korporativnih dugova.

Velika Britanija
Objaviće plan stimulacija u visini od 30 milijardi funti, nakon što Banka Engleske spusti kamatne stope.

Švajcarska
Izdvojiće pomoć u visini od 10,5 milijardi $ za mala i srednja preduzeća

Kina
Kineska centralna banka smanjiće iznos gotovine koje banke moraju da imaju kao rezervu, oslobađajući na taj način 79 milijardi $; spustila je već kamatnu stopu i urgirala kod banaka da ponude jeftine kredite i jednostavniju otplatu troškova kredita.

Japan
Već drugi put objavljen paket pomoći u iznosu od četiri milijarde #, sa fokusom na podršku malim i srednjim preduzećima. Banka Japana će otkupiti peto- i desetogodišnje državne obveznice u iznosu od 1,9 milijardi $ i investirati dodatnih 1,5 triliona JPY u kratkoročne kredite.

SAD
Predsednik Tramp potpisao je ukaz o 8,3 milijarde $ vrednom paketu za suzbijanje širenja virusa i razvoj vakcina; biće omogućena lakša otplata kamata ili penala pojedincima i kompanijama, čime će se omogućiti 200 milijardi $ dodatne likvidnosti; Administracija za mala preduzeća omogućiće kapital i likvidnost firmama koje su pogođene virusom.

Južna Koreja
Objavila paket pomoći u visini od 9,8 milijardi $.

Upišite komentar

biznis centar izrada sajtova

#GradimoDobreSajtove

Specijalna ponuda izrade sajtova za mala i srednja preduzeća.
Saznajte više
upis firme u biznisindeks

Upišite Vašu firmu
besplatno

Upišite Vašu firmu i predstavite svoje proizvode i usluge, pokrenite prodaju na internetu i unapredite poslovanje.
Upišite vašu firmu

Biznis Vesti

Najnovije vesti i informacije iz biznisa i finansija, malog i srednjeg preduzetništva, IT tehnologija, marketinga i zanimljivih oblasti za naše čitaoce.
Sadržaj

Najnovije vesti