Najnovije vesti i saveti

Evropska unija će pomoći Hrvatskoj sa preko 10 milijardi EUR

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Lejen predstavila je ambiciozan plan evropske budućnosti pod nazivom EU sledeće generacije (eng. #NextGenerationEU) koji predviđa izgradnju ekološkog, digitalnog i evropskog društva otpornog na krize i izazove.

Objavljeno: Maj 28, 2020
Evropska unija će pomoći Hrvatskoj sa preko 10 milijardi EUR
U okviru ovog plana oporavka krucijalni deo je budžet Evropske unije u visini od 750 milijardi EUR kao pomoć zemljama članicama za prevazilaženje privredne krize izazvane pojavom koronavirusa, dok bi iznos od 1.100 milijardi EUR predstavljao finansijski okvir budžeta Unije u periodu 2021. do 2027. godine.- Danas Evropska komisija predlaže novi instrument za oporavak, pod imenom 'EU nove generacije', u okviru revidiranog dugoročnog budžeta. Ukupno će ovaj evropski plan za oporavak osigurati 1.850 milijardi evra za pokretanje naše ekonomije i napretka Evrope", saopštila je Komisija. Celokupno predstavljanje plana Ursule fon der Lejen možete pronaći na stranici https://ec.europa.eu/Paket mera za oporavak sastoji se od dva dela: višegodišnjeg budžeta za razdoblje od 2021. do 2027. i instrumenta za oporavak, koji će biti finansiran zaduživanjem na tržištima kapitala uz garanciju država članica.

evropska unija nove generacije

Kada su u pitanju pojedinačne članice Evropske unije, najveći iznosi bespovratne pomoći namenjeni su Italiji (20,45% fonda; 68,48 milijardi EUR) i Španiji (19,88% fonda; 66,5 milijardi EUR), dok ostale iznose možete pronaći u tabeli
iznosi bespovratne pomoći evropske unije

Kako je rekao hrvatski premijer Andrej Plenković, za Hrvatsku je predviđeno više od deset milijardi evra, od čega je 7,35 milijardi bespovratnih sredstava.

Preostalih 2,65 milijardi jesu mogući zajmovi, pojasnio je Plenković. Dodao je da je reč o novcu namenjenom oporavku hrvatske ekonomije u sledeće četiri godine.

Von der Leyen je više puta izjavila da u sedmogodišnjem budžetu vidi glavni alat Evropske uinije i neku vrstu evropskog Marshallovog plana za oporavak od posledica epidemije bolesti COVID-19.

Upišite komentar

biznis centar izrada sajtova

#GradimoDobreSajtove

Specijalna ponuda izrade sajtova za mala i srednja preduzeća.
Saznajte više
upis firme u biznisindeks

Upišite Vašu firmu
besplatno

Upišite Vašu firmu i predstavite svoje proizvode i usluge, pokrenite prodaju na internetu i unapredite poslovanje.
Upišite vašu firmu

Biznis Vesti

Najnovije vesti i informacije iz biznisa i finansija, malog i srednjeg preduzetništva, IT tehnologija, marketinga i zanimljivih oblasti za naše čitaoce.
Sadržaj

Najnovije vesti