Najnovije vesti i saveti

Izdašna pomoć države hotelima pogođenim krizom

Jednokrevetna soba dobiće oko 500 evra državne pomoći. „Iskoristio sam primer hotela Mona u Beogradu. On ima 237 ležajeva, 146 smeštajnih jedinica i dobiće nešto iznad 100.000 evra kao podršku države. Mislim da je to velika pomoć.

Objavljeno: Avg 21, 2020
Izdašna pomoć države hotelima pogođenim krizom
Ministar finansija Siniša Mali predstavio je danas novi paket mera podrške hotelskoj industriji u gradovima Srbije vredan 1,247 milijardi dinara koji predviđa jednokratnu direktnu subvenciju svakom pojedinačnom hotelu od 350 evra po ležaju i dodatno još 150 evra po smeštajnoj jedinici.

„Ceo program koji se odnosi na pomoć hotelskoj industriji će se realizovati preko javnog poziva. Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija će raspisati poziv u narednih desetak dana. Daćemo priliku hotelima da se prijave i očekujem da ćemo do kraja septembra, najkasnije do prve nedelje oktobra isplatiti novac iz budžeta Srbije“, rekao je Mali, predstavljajući mere u Privrednoj komori Srbije a nakon sastanka sa hotelijerima.

Prema njegovim rečima i ovaj paket mera, kao i prethodni, usmeren je ka tome da se ublaže posledice korona virusa i sačuvaju kapaciteti naše industrije, kao i radna mesta.

„Samo jedan je uslov je za one koji žele da dobiju ovu pomoć a to je da do kraja godine nema otpuštanja više od 10 odsto zaposlenih“, dodao je Mali.

Ministar je naglasio i da nastavak izdvajanja sredstava iz budžeta dokazuje da su državne finansije stabilne i jake, da se vodi računa o svakom dinaru i najavio dalju analizu stanja po sektorima, što će se na kraju odraziti i na planiranje budžeta za 2021. godinu.

Govoreći o najavljenoj meri Mali je rekao da su očekivanja bila da će se od maja postepeno stabilizovati situacija sa virusom, ali kako se to nije dogodilo, gradski hoteli su se našli u problemu jer su poseta i popunjenost bili na izuzetno niskom nivou, što nije bio slučaj sa banjama i planinama u Srbiji.

Kako je istakao, podaci su pokazali da u gradovima Srbije ima 380 hotela koji su kategorizovani, ali da je popunjenost veoma niska i kreće se svega oko deset procenata.

„U Beogradu je još gora situacija. Od 115 hotela koji su kategorizovani samo 42 je otvoreno. Popunjenost je još niža i kreće se negde oko 9,5 procenata“, precizirao je.

Ministar finansija je podsetio da su opšte mere za podršku privredi još uvek u toku i da je ceo privatni sektor, zajedno i sa hotelijerima sa kojima je danas razgovarao, dobio po tri minimalca za svakog zaposlenog i oslobađanje od poreza i doprinosa na zarade u prethodna tri meseca. U toku je, podsetio je, drugi paket davanja 60 odsto minimalca u avgustu i septembru i odlaganje poreza i doprinosa za još jedan mesec.

„Pratimo situaciju u Srbiji, svetu i regionu i kada budemo pravili budžet za 2021. gledaćemo da ukoliko bude potrebno izdvojimo dodatni novac za podršku kako bismo na pravi način završili ovu krizu izazvanu Kovidom 19. Bitno je da naglasim da ovim davanjima ni na koji način ne ugrožavamo makroekonomsku stabilnost. Raduje me i što mogu da vam kažem da smo u u ponedeljak, 17. avgusta imali novi presek priliva od PDV i poreza i da su oni veći nego što smo planirali i to ne u odnosu na brojke iz rebalansa već u odnosu na inicijalni budžet planiran za 2020. godinu“, rekao je Mali.

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Miroslav Knežević izrazio je zadovoljstvo što je dogovoren ovaj paket pomoći i dodao da će se ubrzo na sajtu tog ministarstva biti objavljen javni poziv koji će jasno definisati kriterijume i proceduru za prijavu hotelijera.

Upišite komentar

biznis centar izrada sajtova

#GradimoDobreSajtove

Specijalna ponuda izrade sajtova za mala i srednja preduzeća.
Saznajte više
upis firme u biznisindeks

Upišite Vašu firmu
besplatno

Upišite Vašu firmu i predstavite svoje proizvode i usluge, pokrenite prodaju na internetu i unapredite poslovanje.
Upišite vašu firmu

Biznis Vesti

Najnovije vesti i informacije iz biznisa i finansija, malog i srednjeg preduzetništva, IT tehnologija, marketinga i zanimljivih oblasti za naše čitaoce.
Sadržaj

Najnovije vesti