Najnovije vesti i saveti

Kako je Tajvan “hakovao“ pandemiju

Koliko otvoreni podaci, transparentnost i moćne tehnologije mogu da utiču na svakodnevni život. Koliko smo kao društvo daleko od Tajvana, njihovog shvatanja digitala i demokratije

Objavljeno: Avg 24, 2020
Kako je Tajvan “hakovao“ pandemiju
Početkom februara, Tajvan se suočio sa nedostatkom medicinskih maski. Hauard Vu, 35-godišnji softverski inženjer, gledajući kako nivo stresa među prijateljima i članovima porodice dostiže neverovatan nivo na društvenim mrežama jer ni u jednoj prodavnici nisu mogle da se kupe maske (poznat nam je taj slučaj), odlučio je da učini nešto.

Jednog jutra, koristeći internet servis Google Maps i omogućavajući svakom korisniku da učestvuje, napravio je mobilnu aplikaciju koja je prikazivala gde možete da kupite maske u višemilionskom gradu. Zelene tačkice počele su da se pojavljuju na mapi, dok su prodavnice bez zaliha maski prikazivane crvenim tačkicama.

U tom trenutku, Svetska zdravstvena organizacija još nije ni razmatrala proglašavanje globalne pandemije koronavirusa, ali kada su počeli da stižu prvi izveštaji o slučajevima novog virusa u Vuhanu, Tajvan je počeo organizaciju jednog od najuspešnijih sistema protiv širenja pandemije koronavirusa. Krajem februara, dok su izveštaji iz Vuhana uključivali brojeve preminulih, Tajvan je bio pripremljen, a Mapa maski postala najpopularnija aplikacija.

U isto vreme, kada programer integriše Google Mape u svoju web aplikaciju, Google mu plaća nekoliko dolara za svakih 1.000 instalacija aplikacije. Prvog dana, Vuu je već stigao račun na 2.000 $, dok je drugog dana taj račun dostigao 26.000 $.

Međutim, ovaj sjajni programer nije želeo da zarađuje na ovaj način, napisao je kasnije u članku na sajtu HackMD, koji okuplja hakere i kompjuterski obrazovane građane uključene u civilni sektor.

Tada je nazvao Odri Teng, tajvansku ministarku zaduženu za digitalne tehnologije. Ona je jedna kontroverzna ličnost i veliki pobornik podataka otvorenih za javnu upotrebu, otvorenog parlamenta i transparentne saradnje između vlade i civilnog sektora.

Samo dan nakon što je aplikacija postala popularna među tajvanskom populacijom, Tengova se sastala sa tajvanskim premijerom kako bi razgovarali o poboljšanju sistema dostave i kupovine maski. Njena ideja se zasnivala da, dok vlada distribuira maske širom apoteka koje su deo tajvanskog sistema zdravstvenog osiguranja (kod nas bismo nazvali državnim apotekama), podaci o snabdevenosti apoteka budu javno objavljivani u open data formatu i dostupni kako građanima za informisanje, tako i programerima koji bi razvili dalje korisne informacije na osnovu ovih podataka (u Tajvanu, zajednica programera koji razvijaju rešenja na volonterskom nivou za državu prilično je snažna).Nakon što je dobila odobrenje od premijera, poziv hakerima i programerima u civilnom sektoru objavila je na njihovom Slack kanalu i pozvala ih da koriste podatke i naprave korisne stvari uz pomoć njih. Kako su počele da stižu informacije o novim aplikacijama i softverskim platformama, Tengova je na svom ličnom sajtu objavljivala novosti o novim aplikacijama.

Ova aplikacija koja prikazuje dostupnost maski je tehnički projekat koji je značajno unapredio tajvanske društvene norme - pokazao je da država veruje građanima da neće zloupotrebiti javne podatke, dok su sa druge strane oni odgovorili kreiranjem velikog broja aplikacija koje su otišle daleko od prvobitnog Vuuvog eksperimenta, kao npr. audio asistencije za slabovide osobe, povezanost sa dostavljačima i sl.

Projekat je potvrdio reči koje Odri često ističe - tehnologija gradi poverenje, pobeđuje dezinformacije i jača demokratiju. Promovisanjem otvorenosti i transparentnosti gradimo međusobno poverenje, i kada država i građani veruju jedni drugima, nove šanse su na svakom koraku.

Uz ovaj projekat, ali i mnoge druge društvene mere, zdravstveni sistem Tajvana jedan je od onih koji se najefikasnije suprotstavio pandemiji - 455 potvrđenih slučajeva i samo sedam smrtnih ishoda.

Odri Teng rođena je 1981. godine sa srčanom manom zbog koje su joj doktori preporučili da mora da bude smirena i bez nerviranja, zbog čega je poznata po sporom govoru, promovisanju meditacije i tehnikama disanja.

Već sa osam godina počela je da programira i sa 12 godina već je programirala u Perl-u, kao dete sa IQ-om od 180, sveobuhvatnom programskom jeziku koji je korišćen za razvoj mnogih internet servisa krajem 1990-tih i početkom 2000-tih godina. Sa 14 godina napušta državnu školu i prelazi u privatnu, dok već sa 15 godina osniva svoju kompaniju. Bila je jedan od 10 programera koji su programirali softverske projekte u Perlu i postaje jedan od najpoznatijih članova međunarodne zajednice programera.

Već 2014. godine iz poslovnog sveta prelazi u civilni i fokusira se uglavnom na projekte u civilnom sektoru koji u Tajvanu dobija na značaju. Iako je bila članica opozicione partije, tadašnja digitalna ministarka Džeklin Tsai zamolila je Odri da upravlja učešćem zajednice i civilnog sektora u cilju regulisanja poslovanja Uber-a, što je dovelo do kreiranja vTaiwan-a, metoda kako Tengova naziva ''kolektivne inteligencije'' civilnog društva u skladu sa razvojem softverskih alata otvorenog koda, a kasnije dovelo i do konsenzusa kako će vlada da pristupa kontroverznim temama. Upravo u slučaju Uber-a, vTaiwan konsultativni proces rezultovao je formulisanjem seta predloga izmena tajvanskih zakona kako bi Uber mogao normalno da posluje.

Već 2016. godine, dolazeća Demokratska narodna partija Tajvana izabrala je Tengovu za digitalnu ministarku, kao jednog od najmlađih članova kabineta u istoriji.

Upišite komentar

biznis centar izrada sajtova

#GradimoDobreSajtove

Specijalna ponuda izrade sajtova za mala i srednja preduzeća.
Saznajte više
upis firme u biznisindeks

Upišite Vašu firmu
besplatno

Upišite Vašu firmu i predstavite svoje proizvode i usluge, pokrenite prodaju na internetu i unapredite poslovanje.
Upišite vašu firmu

Biznis Vesti

Najnovije vesti i informacije iz biznisa i finansija, malog i srednjeg preduzetništva, IT tehnologija, marketinga i zanimljivih oblasti za naše čitaoce.
Sadržaj

Najnovije vesti