Najnovije vesti i saveti

Kolika je odgovornost Facebooka za širenje dezinformacija?

I dok se Facebook ove nedelje pohvalio putem medija kako je sprečio širenje video-klipova koji promovišu neke od teorija zavere širenja koronavirusa, objavljen je izveštaj koji optužuje ovu društvenu mrežu da je olakšala širenje širokog spektra zdravstvenih dezinformacija širom sveta.

Objavljeno: Avg 20, 2020
Kolika je odgovornost Facebooka za širenje dezinformacija?
Prema istrazi koju je sprovela grupa za zaštitu ljudskih prava Avaaz, Facebook stranice koje šire dezinformacije iz oblasti zdravstva zabeležile su preko 3,8 milijarde pregleda samo u prvih pet meseci ove godine.

Zdravstvene dezinformacije su globalna opasnost za javno zdravlje i studije su pokazale da društvene zajednice deluju kao vektori širenja verovanja u teorije zavere koje su uticale na ljude širom sveta da se pravilno zaštite tokom krize izazvane koronavirusom, navodi se u izveštaju.

Tim analitičara Avaaz-a koristio je javno dostupne podatke Facebook-a kako bi pratio objave na 82 sajta koji su širili dezinformacije od kraja maja 2019. do kraja maja 2020. godine.

Podaci pokazuju da se interesovanje za ove sajtove povećalo u aprilu ove godine, kada se pandemija virusa proširila čitavim svetom.

Podaci pokazuju da su posete ovim sajtovima sa dezinformacijama bile čak četiri puta više kada se uporede sa sajtovima najvažnijih zdravstvenih institucija u Velikoj Britaniji, SAD, Francuskoj, Italiji i Nemačkoj, kao i sajtovima Svetske zdravstvene organizacije i Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

istrazivanje avaaza o dezinformacijama na facebookuKada su u pitanju orijentacije sajtova koji su objavljivali dezinformacije, 60% nije moguće jasno definisati, dok nekih 25% se mogu okarakterisati kao sajtovi desne političke orijentacije.

Ono što je jedino pozitivno jeste da je već u maju primetan pad popularnosti stranica navedenih sajtova, kao rezultat određenih napora Facebooka da se stane na put teorijama zavere.

Koliko je širenje dezinformacija opasno, pokazuje i istraživanje Američkog žurnala za tropsku medicinu i higijenu da je širom sveta čak 800 ljudi umrlo i 5.800 završilo u bolnici kao rezultat širenja dezinformacija o koronavirusu u prva tri meseca 2020. godine, kao rezultat ispijanja metanola ili proizvoda za čišćenje verujući da će na taj način pobediti bolest.

Celokupan izveštaj Avaaz-a možete pronaći na zvaničnoj stranici organizacije

Upišite komentar

biznis centar izrada sajtova

#GradimoDobreSajtove

Specijalna ponuda izrade sajtova za mala i srednja preduzeća.
Saznajte više
upis firme u biznisindeks

Upišite Vašu firmu
besplatno

Upišite Vašu firmu i predstavite svoje proizvode i usluge, pokrenite prodaju na internetu i unapredite poslovanje.
Upišite vašu firmu

Biznis Vesti

Najnovije vesti i informacije iz biznisa i finansija, malog i srednjeg preduzetništva, IT tehnologija, marketinga i zanimljivih oblasti za naše čitaoce.
Sadržaj

Najnovije vesti