Najnovije vesti i saveti

Mađarska firma predstavila trotoar na solarni pogon

Mađarska kompanija predstavila je novu vrstu solarnih panela. Ove pločice, napravljene od plastičnog otpada, koriste se kao trotoari umesto da hvataju Sunčeve zrake na krovu

Objavljeno: Sep 18, 2021
Mađarska firma predstavila trotoar na solarni pogon
Dok većina nas poznaje solarne panele kao uređaje koji koriste zelenu energiju od sunca, izum tima Platio omogućava prikupljanje solarne energije na „mestima na kojima to ranije nije bilo moguće“.

Miklos Illies, zajedno sa još dva prijatelja, osmislio je ideju još 2015.

„Naš proizvod nije napravljen da zameni tradicionalne solarne panele na krovu, na primer, već da bude komplementaran pokušaj da se koristi čista energija tamo gde drugi izvori energije nisu dostupni“, objasnio je on.

Prema EuroNevs-u, Platio-ovi solarni paneli obloženi plastikom rade pomoću posebne metode pritiska, prikupljajući čistu energiju dok ljudi prelaze preko nje. Jedan solarni panel može dati približno 20 W energije.

U duhu održivosti, kompanija koristi reciklirane materijale za izradu svojih ploča. Otprilike 400 plastičnih boca se ponovo koristi za izradu pločnika od 10 kvadratnih metara. Osim toga, tvrdi se da je dobijeni materijal izdržljiviji od ostalih materijala koji se koriste za asfaltiranje puteva.

Solarni trotoari raspoređeni su u 36 zemalja, posebno u regionima koji nisu u mogućnosti da instaliraju redovne solarne panele zbog klime ili prirodnih katastrofa.

„Vrlo je zanimljivo da na primer u SAD-u postoje neka mesta u južnim državama gde je zbog pretnje tornadom teško instalirati solarni panel. A ako možemo instalirati solarne panele na ovim mestima, možemo povećati i proizvodnju zelene energije”, rekao je Illies.

Upišite komentar

biznis centar izrada sajtova

#GradimoDobreSajtove

Specijalna ponuda izrade sajtova za mala i srednja preduzeća.
Saznajte više
upis firme u biznisindeks

Upišite Vašu firmu
besplatno

Upišite Vašu firmu i predstavite svoje proizvode i usluge, pokrenite prodaju na internetu i unapredite poslovanje.
Upišite vašu firmu

Biznis Vesti

Najnovije vesti i informacije iz biznisa i finansija, malog i srednjeg preduzetništva, IT tehnologija, marketinga i zanimljivih oblasti za naše čitaoce.
Sadržaj

Najnovije vesti