Najnovije vesti i saveti

Novi Sad predstavio lokalne ekonomske mere

Grad Novi Sad usvojio je paket mera pomoći gradskim privrednicima, koje se odnose na zakup poslovnog prostora, kao i na plaćanje taksi.

Objavljeno: Avg 13, 2020
Novi Sad predstavio lokalne ekonomske mere
Vrednost paketa, kako je rečeno, iznosi 122,5 miliona dinara. Merama je obuhvaćeno 5.667 pravnih lica, odnosno svaki peti privrednik u gradu.

"Ovo nije malo i mislim da je značajno. Kada dodate ono što država daje, mislim da je to jedna vrlo konkretna pomoć i pokazuje solidarnost svih nas da izdržimo ovaj period i da pomognemo svima onima kojima je otežano poslovanje", poručuje gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Mere su sledeće:
- Zakupci poslovnog prostora kod Uprave za imovinu (nekadašnjeg "Poslovnog prostora") mogu da računaju na popust od 50 odsto za zakup, uz valutni popust za plaćanje u roku;
- Popust u visini od 50 odsto ugovorene vrednosti zakupa rezervisan je i za sve zakupce na Spensu;
- Popust od 50 odsto na ugovorenu vrednost zakupa odnosi se i na zakupce poslovnog prostora, zemljišta za postavljanje manjih montažnih objekata, kao i na sve rezervacije i zakup tezgi, te akontacije za Kvantašku pijacu kod JKP "Tržnica";
- Takse za plaćanje za zauzeće javne površine, letnje i zimske bašte, kioske, uređaje za kokice, neće morati da se plate od oktobra do decembra;
- Privrednici iz oblasti hotelijerstva i smeštaja, kao i turističke agencije, te bioskopi, oslobođeni su plaćanja takse za isticanje firme (firmarine) u periodu od oktobra do decembra;
- Oslobađanje od zakupa rezervisano je i za bioskop "Arena".

"Nesporno je da ćemo imati manje prihoda u budžetu zbog ovoga, ali to možemo da izdržimo. Za nas bi najveći gubitak bio gubitak radnih mesta i zatvaranje prostora. Ne želimo da vidimo da zakupci napuštaju lokale, da napuštaju Spens, da pijace budu prazne i svesni smo da moramo da im pomognemo", zaključuje Vučević.

Zbog novih ekonomskih mera, ali i prethodne prolećne pomoći, koja je prevazilazila dva miliona evra, grad je u pripremama za rebalans budžeta.

"Mislim da će na jednoj od prvih sednica Skupštine grada nakon konstituisanja novog saziva biti rebalans. Finansije su stabilne, nemamo problem sa tekućom likvidnošću. Nismo zaustavili investicije, sve se odvija kako treba. U jeku smo građevinske sezone. Nismo nijednu investiciju zaustavili, a rebalans nas čeka, pretpostavljam krajem septembra ili početkom oktobra. Neće biti ništa dramatično, samo ćemo korigovati neke stavke. Nama je prihodna strana iznevelisana kroz dobru privrednu aktivnost i akvizicije u vezi sa građevinskim zemljište i, naravno, veliku disciplinu Novosađana koji plaćaju porez na imovinu. Imamo velike prihode od prodaje građevinskog zemljišta", poručio je Vučević. (Image by Danilo Krnjaić from Pixabay)

Upišite komentar

biznis centar izrada sajtova

#GradimoDobreSajtove

Specijalna ponuda izrade sajtova za mala i srednja preduzeća.
Saznajte više
upis firme u biznisindeks

Upišite Vašu firmu
besplatno

Upišite Vašu firmu i predstavite svoje proizvode i usluge, pokrenite prodaju na internetu i unapredite poslovanje.
Upišite vašu firmu

Biznis Vesti

Najnovije vesti i informacije iz biznisa i finansija, malog i srednjeg preduzetništva, IT tehnologija, marketinga i zanimljivih oblasti za naše čitaoce.
Sadržaj

Najnovije vesti