Najnovije vesti i saveti

Pomoć firmama zbog koronavirusa tek od sredine maja

Preduzetnici, mala i srednja preduzeća, ali i velike kompanije, mogu da računaju na podršku države od sredine maja, kada bi trebalo da dobiju prvu tranšu najavljene novčane pomoći za isplatu zarada zaposlenima

Objavljeno: April 03, 2020
Pomoć firmama zbog koronavirusa tek od sredine maja
...dok bi svi punoletni građani Srbije na svojim računima mogli da očekuju po 100 evra nekoliko nedelja po završetku vanrednog stanja. Ove mere deo su većeg paketa ekonomske podrške koji je juče predstavio ministar finansija Siniša Mali.

Naime, preduzetnici, paušalci, mikro, mala i srednja preduzeća moći će da računaju na pomoć države u visini tri minimalne zarade po radniku, dok će velike kompanije, koje su zaposlene poslale na prinudni odmor zbog smanjenog obima poslovanja ili potpune obustave rada, dobiti subvenciju u iznosu od 50 odsto "minimalca".
Hrvatska: tri minimalca od države
Kako je najavio ministar finansija, ova sredstva će biti prebačena na poseban račun preduzeća, koja će zatim novac rasporediti zaposlenima, a privrednici mogu očekivati da im država polovinom maja uplati prvu trećinu sredstava.

"Zatim posle otprilike mesec dana sledi druga tranša, a onda i poslednja trećina. Isplata će ići u delovima da ne bi došlo do zloupotreba, da neko ne bi uzeo pare i iskoristio ih za neke druge namene, a ne za plate radnika", pojasnio je Siniša Mali.

Ipak, još uvek nema preciznog uputstva kako i kada će se zainteresovana preduzeća prijavljivati za ovaj program, jedino je poznato da će na podršku moći da računaju samo firme koje nisu otpustile više od 10 odsto zaposlenih koje su imali 15. marta, i koje nisu zamrzle svoje poslovanje pre početka vanrednog stanja.

Siniša Mali je istakao da će narednih dana biti donet pravni okvir za rešavanje ovih pitanja, kao i načina isplate, odnosno prebacivanja sredstava privredi.

Kako je naveo ministar, predloženim merama poslodavci se u dovoljnoj meri stimulišu da održe postojeći nivo zaposlenosti, dok se u slučaju preduzetnika, malih, mikro i srednjih pravnih lica, većim obimom prava dodatno jača likvidnost u cilju održavanja poslovanja. (Foto: Sonder Quest on Unsplash)

Upišite komentar

biznis centar izrada sajtova

#GradimoDobreSajtove

Specijalna ponuda izrade sajtova za mala i srednja preduzeća.
Saznajte više
upis firme u biznisindeks

Upišite Vašu firmu
besplatno

Upišite Vašu firmu i predstavite svoje proizvode i usluge, pokrenite prodaju na internetu i unapredite poslovanje.
Upišite vašu firmu

Biznis Vesti

Najnovije vesti i informacije iz biznisa i finansija, malog i srednjeg preduzetništva, IT tehnologija, marketinga i zanimljivih oblasti za naše čitaoce.

Poslednje vesti

Sadržaj

Najnovije vesti