Najnovije vesti i saveti

Većina poslodavaca u Srbiji protiv povećanja minimalca

Samo 15% privrednika imalo je pozitivan stav prema rastu minimalne cene rada, u odnosu na 46%, koliko ih je prošle godine izrazilo spremnost.

Objavljeno: Avg 07, 2020
Većina poslodavaca u Srbiji protiv povećanja minimalca
Osamdeset pet posto privrednika protivi se povećanju minimalne cene rada u idućoj godini, dok je svega petnaest posto spremno da prihvati povećanje, ali uz značajno smanjenje troškova poslovanja preduzeća.

Ovo je rezultat istraživanja stavova poslodavaca koje je protekle nedelje sprovela Unija poslodavaca Srbije. Takav stav privrede bitno se razlikuje u odnosu na prošlu godinu, kada je za 46% anketiranih povećanje minimalca bilo prihvatljivo. Ovolika razlika rezultat je pogoršanih uslova poslovanja zbog krize izazvane pandemijom Kovid-19.

U odnosu na prošlu godinu ovo istraživanje pokazuje drastičnu razliku u broju onih
privrednika koji su iskazali pozitivan stav prema daljem rastu minimalne cene rada. Ovo je bilo i očekivano obzirom na aktuelnu krizu izazvanu virusom COVID-19. Prema dobijenim odgovorima samo 15% anketiranih privrednika je zauzelo pozitivan stav prema rastu minimalne cene rada u odnosu na 46% koliko je to bilo u 2019. godini.

Takođe, ovaj mali broj poslodvaca bi uslovljeno prihvatio rast “minimalca” uz
značajno umanjenje poreza i doprinosa kao i povećanjem neoporezivog dela zarade i smanjenjem fiskalnih i parafiskalnih obaveza. Poslodavci koji su predložili rast minimalne cene rada uslovili su ga umanjenjem troškova poreza na zaradu.

„Inicijativa za povećanje minimalne cene rada je u stvari inicijativa za povećavanje poreza. Stoga država treba da odredi onaj porez koji maksimizira njegovu naplatu. Ako država poresku stopu drži visoko, to će dovesti do toga da se povećanja neplaćanje poreza, to je situacija kakvu imamo danas pa je država sama i odgovorna za stvaranje tako nastalog sivog tržišta. Sa druge strane kada bi stopa poreza bila na optimalnom nivou mnogo više privrednika bi zapošljavalo i zarade ne bi bile na minimalnom nivou kao što su sada u većini firmi. Još jedna stvar je ovde jako bitna a to je da dosta firmi drži radnike na minimalnoj zaradi pa
im se isplaćuje razlika u gotovini do prave cene zarade.

A to je upravo iz gore navedenog razloga što je porez nerealno visok i privrednici ga moraju izbegavati da bi opstali. Smanjenje doprinosa bi sa druge strane značilo rasterećenje privrede i dovelo bi do koliko toliko većeg zapošljavanja kao i do porasta cene zarada s tim da ova očekivanja ne treba prognozirati u kratkom roku zbog vanrednih situacija po osnovu epidemije, glasi jedan od komentara na sajtu Unije poslodavaca.

Upišite komentar

biznis centar izrada sajtova

#GradimoDobreSajtove

Specijalna ponuda izrade sajtova za mala i srednja preduzeća.
Saznajte više
upis firme u biznisindeks

Upišite Vašu firmu
besplatno

Upišite Vašu firmu i predstavite svoje proizvode i usluge, pokrenite prodaju na internetu i unapredite poslovanje.
Upišite vašu firmu

Biznis Vesti

Najnovije vesti i informacije iz biznisa i finansija, malog i srednjeg preduzetništva, IT tehnologija, marketinga i zanimljivih oblasti za naše čitaoce.
Sadržaj

Najnovije vesti